Amit még egyszer látni kell – hosszan tartó taps volt a jutalma a Súgólyuk premierjének

család nélkül

Újabb fejezetet írt a Súgólyuk Színház a komlói amatőr színjátszás történetében. Nézőtéri vélemények szerint a Család ellen nincs orvosság című bohózat itteni ősbemutatója a társulat legsikerültebb előadása volt.

 

Igazán csak technikai okokra vezethető vissza, hogy nem táblás ház előtt játszotta a 2015/16-os színházi szezonjuk évadnyitó előadását a Súgólyuk Színház. A vastapsot kiérdemlő soproni fellépést követően Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság című kétrészes bohózatával indította szezonját Komlón a társulat.

A betegsége után ismét színpadra lépő Harka Jenő és Fehér Attila zseniális teljesítménye mintegy szamárvezetőt nyújtott a mellékszereplőknek a bonyolult kapcsolatrendszerre, a néző részéről is nagy figyelmet kívánó darabban, akik szenzációsan „megoldották” a rájuk testált figurát. Olyan kiválóan, hogy a több mint kétórás előadás során szinte egyetlen pillanatban sem maradt magára a néző.

A premiert megtekintő Hoppál Péter profánul csak ennyit mondott a szünetben, „ezek profik”, s vélhetően nem azért ragadtatta el magát, mert az előadás előtt fogadta tiszteletbeli tagjának őt a Súgólyuk.

A kultúráért felelős államtitkár még az előadás előszavában elmondta: „nagyon sok erőfeszítésbe került, hogy az országos nagy kulturális fesztiválok térképére ismét felrajzolják Komlót. Pedig sok- sok kulturális érték található a városban. (Gondoljunk csak a kórusfesztiválokra.) Ennek a közös törekvésnek lett eredménye – az I. Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT), amit a komlói közönség tett sikeressé. Sőt – egy színikritikus véleménye szerint – a KASZT volt az, amely megmentette a szakmai vitáktól hangos Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) légkörét. Bízunk abban, hogy Polics Józseffel karöltve – „élére rakva a forintokat” – a kulturális államtitkárság főtámogatásával a jövő évben folytatódhat a KASZT sikersztorija. Annál is inkább, mivel a komlói társulat díjat nyert előadása vastapsot érdemelt a Sopronban rendezett fesztiválon is. Sőt az országos Magyar Kultúra- Napi rendezvényen, január 22-én Budapesten, a nemzetiben fog a világot jelentő deszkákra lépni a társulat.”

Már-már mondhatnánk, hogy megismételhetetlen előadást láttunk péntek este, de Fajcsi Ferenc rendező és a társulat tagjainak maximalizmusa biztosíték arra, hogy pénteki teljesítményüket is felülmúlják.  Tehát ezt a darabot másodszor is látni kell.

súgólyuk1

A darabot még kétszer láthatja a közönség. Október 16-án és 30-án lép színpadra a társulat. Jegyek korlátozott számban még kaphatók.