A Súgólyuk Sopronban – megnyílt a Progress színházi fesztivál

Megnyílt a Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivál. A soproni rendezvényen fellép a komlói Súgólyuk is.

A  találkozó programját 12 magyar és 30 külföldi produkcióból állították össze. A találkozó négy napja alatt összesen 15 előadást tekinthetnek meg a nézők, ebből kilenc szerepel a versenyben. A hazai csoportok mellett szerbiai magyar, olasz, német, lengyel és Srí Lanka-i, színjátszók kaptak meghívást az eseményre. A zsűriben Lucie Malková cseh rendező, Pinczés István Jászai-díjas rendező és Katona Imre, a soproni teátrumvezető dramaturgja foglal helyet.

A Súgólyuk Neil Simon: Furcsa pár című komédiájával lép színre. A komlóiakért szeptember 23-án délelőtt 11 órakor szoríthatunk.

Pataki András a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, a  fesztivál igazgatója megnyitójában arról beszélt, jó vendégül látni az alternatív és amatőr színjátszó csapatok hazai és nemzetközi képviselőiket.  Itthon annak idején olyan nevek fémjelezték ezt a mozgalmat, mint Ruszt József, Paál István vagy épp a zsűriben helyet foglaló Katona Imre, akikből kiemelkedő rendezők, alkotók váltak. Ők is ebből a közegből indultak el, mint még sokan mások. Örül annak, hogy ez a találkozó Sopronban valósulhat meg kultúrák találkozási pontjaként a nyitottság, a sokszínűség, a színházi progresszivitás jegyében.

A városi önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárságának a támogatásával megvalósuló találkozó társszervezője a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke Regős János hangsúlyozta: örül annak, hogy egy régi hagyomány folytatódhat és bejelentette, hogy a fesztivált az amatőr színházak világszövetségének, az AITA/IATA-nak a hivatalos rendezvényévé vált.

Dr. Simon István Sopron alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a színházművészet majdnem egyidős az emberiséggel, virágzik, fejlődik, folyamatosan új utakat keres. Mindez pedig az amatőr közösségeknek is köszönhető. Nagyszerűnek tartja, hogy a mostani találkozónak Sopron adhat otthont és ilyen sokan eljöttek a városba.

A fesztiválon, amelyet kétévente rendeznek meg, mintegy 200-an vesznek részt.