Celldömölkre került a KASZT fődíja

A celldömölki Soltis Lajos Színház A cigány című előadása nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját, melyet a fesztivál zárásakor adtak át a mecseki városban vasárnap.

 A május 30. és június 2. között megrendezett eseményen tíz csoport mutatkozott be, közöttük két határon túli társulat. A házigazda komlóiak mellett érkeztek győri, székesfehérvári, pápai, veszprémi, inárcsi, körmendi érmihályfalvai, lendvai színjátszók.

A produkciókat szakmai zsűri értékelte. Ennek tagja volt Pataki András Jászai-díjas rendező, a fesztivál igazgatója, Németh Ákos, József Attila-díjas drámaíró, Regős János, rendező a Magyar Szín-Játékos szövetség elnöke és Szávai Viktória Jászai-díjas színművésznő.

A zsűri döntése alapján a KASZT első helyét a celldömölki Soltis Lajos Színház nyerte el. Szigligeti Ede A cigány című népszínművét állították színpadra mégpedig Benkó Bence és Fábián Péter szerző-rendező páros közreműködésével, Horváth Szabolcs zenei munkájával kiegészülve. A társulat tagja Temesi Zsolt az előadásban nyújtott teljesítményéért átvehette a legjobb mellékszereplő díjat. Második helyezést ért el a győri RÉV Színház-Kb35 Inárcs-FAQ Színház hármas koprodukciójában készült Pillangó című monodráma, az előadó Balla Richie elnyerte a legjobb férfi főszereplő díját, míg Szivák-Tóth Viktornak a legjobb dramaturg elismerést ítélték oda. A Körmendi Kastélyszínház Társulat Jordi Galcerán A Grönholm-módszer című darabjával végzett a harmadik helyen. A csoportból Szép Dánielt színészi különdíjjal jutalmazták.

Ugyancsak ezt az elismerést kapta meg Tóth Zsolt, a komlói Súgólyuk Színház Balfácánt vacsorára című vígjátékában nyújtott teljesítményéért. A produkciót Fajcsi Ferenc állította színpadra, őt a fesztivál legjobb rendezőjének választották meg. A legjobb női főszereplő a pápai S.K. Társulat Furcsa pár női változatában Olivet alakító M. Varga Veronika lett.

Regős János rendező, a Magyar Szín-játékos Szövetség elnöke, a zsűri tagja bejelentette, hogy minősítéseket is kaphattak ezen a fesztiválon tagjaik. Arany minősítést ítéltek oda  RÉV Színház-Kb35 Inárcs-FAQ Színház Pillangó című előadásért, az S.K Pápa Társulat Egy ló besétál a bárba munkájáért,  a Körmendi Kastélyszínház Társulat A Grönholm-módszerért és a komlói Súgólyuk Színház Balfácánt vacsorára produkcióért. Ezüst minősítést vehetett át a székesfehérvári Szabad Színház Mikä Myllyäho Káosz című darabjáért, és az S.K. Társulat Furcsa pár feldolgozásáért. Bronzot kapott a veszprémi Alig Színpad Mese, mese átka monodrámája. Az előadó Zalavári András szerzői különdíjat kapott a darab színpadra írásáért. Ugyancsak bronzot érő minősítést ért az Érmihályfalváról érkezett Móka Színjátszó Kör Molnár Ferenc művéből készült A császár című színdarabja.

Ebben az évben Pataki András fesztiváligazgató 75 előadásból válogatta össze a jubileumi seregszemlére bekerült társulatokat. Úgy érzi: minden előadás valami miatt különleges, érdekes volt és ezt a nézők észlelték, hálásan jelentek meg rendezvény programjain. Köszönetet mondott azoknak is, akik a szakmai megbeszéléseken is rendszeresen megjelentek, nem is kis számban, ez szerinte igazi “komlóikum”  

Dr. Hoppál Péter a város országgyűlési képviselője, a KASZT fővédnöke záróbeszédében hangsúlyozta: a fesztivál, a kultúra, a színház megtartó energia. Az elmúlt öt év alatt a Kárpát-medence legrangosabb magyar nyelvű amatőr színjátszóinak találkozójává vált a rendezvény. A határon túli résztvevők jelenléte pedig tovább erősítheti a nemzeti összetartozást, az anyaországon belüli csoportokkal való kapcsolatot, találkozást és erre is büszke lehet a város, a térség.

Polics József,  Komló polgármestere, a rendezvény védnöke arról beszélt, ezzel a fesztivállal gazdagabbá vált a város és nagyon örül annak, hogy  vendégül láthatják az ide látogató társulatokat immár öt éve. Komló nem csak falakat, utcákat, házakat jelent így, hanem az itt élő emberek szívét, lelkét és ennek egyik képviselője a Súgólyuk Egyesület. A szerveződés tagjai nélkül nem létezne a KASZT.

Fajcsi Ferenc, a házigazda Súgólyuk Egyesület rendezője kiemelte: az elmúlt öt esztendő alatt fantasztikus embereket ismerhettek meg, az egész város a fesztivál mögé állt, rengeteg biztatást, segítséget kaptak és örül annak, hogy amit öt évvel ezelőtt megálmodtak, az valóra vált.  

A legtöbb előadást látott néző, a komlói Balkus Magdolna idén sorsolás után egy színház látogatással egybekötött wellness-hétvégét nyert Sopronba. A KASZT legaktívabb nézőjét is köszöntötték. Horvát Ilona elmúlt öt esztendő minden előadását megtekintette.

A záró eseményen a soproni Local Vintage Company koncertezett.