Miki, a király Európából

István, a király újra Komlón járt és vele együtt érkezett a magyar rock nagy korszakának lenyomata, tüze. Amikor az elektromos gitár hangja töltötte be a hétköznapok megmerevedett pillanatait soha vissza nem térő történetként. Egy műfaj kitörölhetetlen legendájával együtt.

Varga Miklós, a népszerű énekes-előadó három évvel ezelőtt már koncertezett zenekarával a KASZT-on, s most is örömmel tért vissza a fesztiválra. Hatalmas sikerrel. Zöldben, bíborban, feketében, s persze Európa magyar hangjaként az örökzöld Nemzeti dallal, rockoperák, zenés játékok, feledhetetlen formációk számaival mindörökké, István, a királyként.

Varga Miklós részese lehetett a magyar rockzene bearanyozott korszakának.  A P. Box együttes alapítójaként, több formáció tagjaként, dalszerzőjeként a műfaj kiemelkedő énekesévé válhatott, akitől nem áll távol a színpad világa sem. Játszotta színházakban Petőfit, Dózsát, Rákóczit, Jumurdzsákot, Jézust, az Anna Karenina című előadásában Levinként láthatták a nézők. Ma is elvállal színpadi szerepeket.

Élete két meghatározó mérföldköve az 1983-as István, a király rockopera, amely megnyitotta számára a zenés színházak kapuit és az Európa című szám. Ez kultikus, ikonikus dala marad, úgy tűnik, mindörökké. Olyan népszerű világslágerré vált ez a szám, hogy annak idején a Szovjetunióban és Svájcban is vezette a listákat. Természetesen Komlón is elhangzott ez a mindörökké dala.

Ő pedig ugyanúgy, ugyanazzal az erővel, küldetéssel lépett színpadra most is, mint az elmúlt negyven évben.

Varga Miklósnak az a titka, hogy nincs előadói titka. Őszinte, hiteles, egyedi és egyéni. Kiválasztotta a zene, s ő pedig szintén a zenét választja a mai napig hűségesen, hogy meséljen magáról, gondolatairól, világáról, érzéseiről, hitéről, értékrendjéről. Ehhez mindig remek zenésztársakat választ magának. Most is ezt tette. Soha nem érzi azt, hogy a rockzene kiment volna a divatból. Saját útját járja, s a műfajon keresztül vall arról is: ha a zöld csillag kihuny az égen, attól még ott feszül a sorsunk a Magyar Golgotán. István király üzenetével együtt. Ezúttal Komlóról. Emlékezetes KASZT and rollként.

V.R.                                                                                                                                                                   Fotó: Péter Szabó Zoltán