Dzsesszkirálynők éjszakája

A dzsesszkirálynők jöttek, láttak, hódítottak a KASZT-on. Kollman Gábor, a Budapest Jazz Orchestra művészeti vezetője kisebb létszámú együttesével, valamint két remek énekesnővel, Urbán Orsolyával és Wolf Katival varázsolta el a nézőket. A műfaj színei, szabadsága hangparádévá változtatta az éjszakát.

Amikor Urbán Orsolya női erejét, titkát megvillantva belebúgta a komlói estébe a Summertime című klasszikus dalt poharakat a levegőben megállító hangon, ahogy a legnagyobb dzsesszhercegnők tudnak csak énekelni, akkor Komló felé fordultak az égi csillagok. S, ha még ehhez hozzávesszük, ahogy Wolf Kati a Kiss című Prince-dalba belevitt funky-elemekkel gyakorlatilag szőnyegbombázás szerűen hatott az ámuló nézőkre, akkor ez az este beleírta magát a katarzist adó KASZT-programok sorába.

Kollman Gábor szaxofonos szólói a nagy amerikai dzsessz-bárok utánozhatatlan világába repítették a közönséget, fergeteges témákat játszott nagy üdvrivalgások közben. Megidézte a világ egyik legnagyobb szaxofonosának, David Sanbornnak a szellemiségét is, nem akármilyen színvonalon. Amerikai kollégája bizonyára csettintett volna, ahogy játszotta dalát. Színpadi társai gyakorlatilag örömzenélést nyújtottak ezen az esten, bemutatva a műfaj összes szépségét. Lubickoltak a hangulat-varázslatban. Olyan volt a koncertjük, mint amikor a végtelent szeretné az ember állandó társként a hétköznapi útjain, s közben ez a zene szóljon. Persze csakis a KASZT koronázatlan dzsesszkirálynőinek hangjával együtt.

V.R.

Fotó: Péter Szabó Zoltán