Németh Ákos rendhagyó estje

Ákos világa

Mi történt valójában Bánk bán és Melinda között Katona József művében, amikor a bán Biberachtól megtudja, hogy felesége Ottóval volt? A mű harmadik részének ez a pillanata Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, a KASZT zsűritagja szerint a magyar irodalom top-jelenete. Rendhagyó szerzői estjén erről is meggyőződhettek az érdeklődők.

A műsorváltozás miatt szombaton este Németh Ákosnak, a KASZT zsűritagjának láthatták egy rendhagyó és rendkívüli estjét a nézők. A drámaíró tanít a budapesti Táncművészeti Egyetemen, s most Bánk bán egyik kulcsjelenetének interaktív, a nézőket bevonó elemzésével megmutatta, hogyan néznek ki az ő órái. Ebben segítségére voltak a Súgólyok Egyesület tagjai: Bárdos Alíz és Harka Jenő, akik felolvasták a szereplők párbeszédeit. A jelenetet több szálon futó gondolatmenettel elemezte az író a közönséggel, s észrevétlenül egy rendhagyó, szórakoztató és tartalmas párbeszéd alakult ki.

Németh Ákos nagyon szereti bevonni a hallgatóit az órák menetébe. Ő felnőtt embereknek tartja a fiatalokat ebből a szempontból is. Nem előadóként tanít, inkább az együttes gondolkodást, a közös megfejtéseket, kérdésfelvetéseket szereti előtérbe helyezni az óráin. Megragadva az irodalom hordozta sokszínűséget, hogy azokról a mai fiatalok nyelvén, az ő érdeklődési körüknek megfelelően tudjanak beszélgetni.

 Fotó: Péter Szabó Zoltán

Az esten beszélt arról is, miért tartja magát inkább színpadi írónak, s mi zajlik benne, amikor színpadon viszontlátja a műveiből készült színdarabokat. Azt is megosztotta a közönséggel, egyszer akadt csak a pályafutásában olyan pillanat, amikor nagyon elgondolkodott, kimenjen-e meghajolni a függöny elé, mert olyan szinten írtak bele a művébe, hogy arra még húsz perc után sem ismert rá… Elmondta, bár Székesfehérvárott született, s ezért a mai napig Videoton-szurkoló, de hosszú ideje Budapesten él. Történetei egy része külvárosi, sötét, borongós világról, ott élő emberekről, sorsokról szólnak. Ezt talán befolyásolta az, is hogy külvárosban élt egy ideig. Nem tartja számon hány művet írt pontosan, rendezni pedig jobban szereti más szövegeit, mint a sajátját. A színházi írás mellett szívesen foglalkozik prózák írásával. Ahogy megfogalmazta, a drámaírás fegyelmezettebb írásmódot követel, a novellákban, prózákban szeret lubickolni. Ebből is ízelítőt kaphatott a közönség a felolvasáskor. Ákos világának lenyomataként.

V.R.