Füles és barátai -Ajtó az égre

Ajtó nyílt az égre, egyfajta csillagkapu, ősi jelekkel. Megfejthetetlenül. Mintha a föld összes dallamát birtokolná kódolatlanul. Harmóniák közé bújtatja színes lelkének tornádóját. Gyökereket ereszt, tép, bont, csomóz, ebből nő ki a titokzatosan sűrű hangvarázslata, zenei evangéliuma, magánmitológiája. Ő a KASZT és Komló Kiss Anikója, aki Papp Attilával, a tüzes rockistenek szellemiségének helyi gurujával, valamint barátaikkal adott repítően emlékezetes, remek hangulatú akusztikus koncertet a fesztiválon.

Papp Attila a komlói zenei élet meghatározó egyénisége. Ő és a CS.Í.T. zenekar országosan ismert legendát írt az elmúlt évtizedekben. A KASZT-on Füles és barátai formációként léptek fel. Igazi örömzenélést mutattak be, profi, friss hangszereléssel, elementális előadással, száz százalékos hitelességi faktorral. A végtelenből, életükből, sorsukból, lelkükből egy darabként hasították ki az LGT, Edda, Hobo, East, Kex együttesek dalait, kedvenc számaikat, saját szerzeményeket. Egyfajta stílusjáték jellemezte a koncertet. Könnyedén, lazán, közvetlenül. Közben még az is belefért, hogy Fajcsi Ferencet felhívták a színpadra néhány sztorira. Hiszen Komlón egy ilyen csapat bátran mondhatja, ha mesélni és zenélni kezd: “I’ m story…”

A komlói zenészek jedi lovagokra jellemző mágikus erővel vonzották be a nézőket egy olyan világba, amikor a lélek, a zenével létraként törekszik az ég felé. Megnyit minden kaput, mert a muzsika, a dal ehhez a kulcs. Meg persze a rock and roll, ami nem egy tánc. Körbefújta ez a hangulat a koncertet. Mert a soha el nem mondott történetekben vagyunk benne közösen. Némi nosztalgiával. Akadály vagy út? Következő élet vagy a holnap? Mi jön előbb? Meg kell várni, megtapasztalni a tudást, tévedni, hidat keresni, mert a természet törvénye szerint a por száll, a kő, és persze a Rolling Stones állandó. A remek komlói zenészekkel együtt. Füles és barátai a zene, a dalok által mindig meg tudják mutatni, mennyi életet hordoznak éveink. Csak hallgatni kell őket. Engedni, hogy vigyenek magukkal a szabadságba rejtett örömzenélésükbe. A múltat is felolvasztva, a jelent kinyitva. Tiszta szívvel, még akkor is, ha viharban is születtünk, ám régóta nekünk írják a dalt, hogy el tudjuk ringatni magunkat. Papp Attiláékkal, s Kiss Anikó magnetikus énekével, csillagkapujával együtt.

(V.R.)

Fotó: Péter Szabó Zoltán