Bajára került a KASZT fődíja

A bajai Rábl Színpad Rém hangosan és irtó közel című előadása nyerte a hetedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját, melyet a fesztivál zárásakor adtak át a baranyai városban vasárnap.

 

Hét előadást láthatott a közönség a hetedik KASZT versenyprogramjában november 4. és 7. között. A házigazda komlóiak mellett érkeztek bajai, székesfehérvári, körmendi, vasvári színjátszók az eseményre. A versenyprogramok mellett több kísérő rendezvényt, koncertet tartottak. A díjkiosztó után a találkozó központi, állandó helyszínének számító komlói Színház-és Hangversenyterem épületének megnyitásának 39. évfordulója alkalmából tekinthették meg a nézők az Ördögölő Józsiás című zenés tündérjáték díszelőadását. A Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciója Tamási Áron művéből készült, a zenét a Kossuth-díjas Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója írta.

Pataki András fesztiváligazgató a záróeseményen kiemelte: a legnagyobb eredmény és fegyvertény, hogy meg tudták rendezni az idei fesztivált. Nem volt egyszerű megszervezni a találkozót. A világjárvány miatt a csoportok kevesebbet tudtak dolgozni, próbálni, előadásokat színpadra állítani, azokat utaztatni. Az eddigi százas nagyságrend ötödéből válogattak, viszont jelentős szakmai kompromisszumokat nem kellett kötniük, így a minősége és a színvonala megmaradt a KASZT-nak. A nézőknek pedig külön köszönet jár, hogy ebben az időszakban sem hagyták magukra a fesztivált, és a színház fontos maradt számukra.

A rendezvény fővédnöke, Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos elmondta: ebben a négy napban minden arról szólt, hogy olyan hátteret, környezetet biztosítsanak a fesztiválnak, mintha nem lenne világjárvány és alkalmassá tegyék a körülményeket a találkozó megrendezésére. Örült annak, hogy a nehézségek ellenére a szakmai színvonal megmaradt, így aki díjat kap, az eddigiekhez hasonlóan emelt fővel viheti haza az elismerést. Kiemelte, a hét éve elindult kormányzati kulturális alapellátás program keretében az ország sok pontján teremtenek esély arra, hogy az emberek életminősége javuljon a kultúra által. Komlón viszont ez fordítva történik. A feltételek rendelkezésre állnak, az itteni közművelődés, a közösségek, a Súgólyuk Egyesület a kultúra melegágyai, a hét éve életre hívott KASZT pedig mintapéldává, egyfajta kulturális branddé vált az országban.

Polics József  Komló polgármestere, a rendezvény védnöke arról beszélt, hogy a közönség érzékelhető óvatossága ellenére a nézők várakozáson felül látogatták a fesztivált, ami azt is mutatja, Komlón igény van a minőségi kultúrára. Az külön öröm számukra, a nehéz körülmények ellenére úgy sikerült megőrizni a találkozó folyamatosságát és megrendezni a fesztivált, hogy az amatőr színjátszók újra bizonyították, mennyire profi módon, magas színvonalon képesek játszani.

Fajcsi Ferenc, a házigazda Súgólyuk Egyesület rendezője a szervezők nevében köszönte meg a közönség támogatását. Nekik is köszönhető, Komló újra bizonyítani tudta, méltó és nagyszerű otthona a fesztiválnak, az itt élő vendég-és kultúraszerető emberek ismét nagyszerű hangulatot teremtettek a találkozások, a nagy színházi pillanatok mellé.

A produkciókat szakmai zsűri értékelte, tagjai: Pataki András Jászai-díjas rendező, a fesztivál igazgatója, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos szövetség elnöke, Molnár Anikó és Papp Attila, a Soproni Petőfi Színház színművészei voltak.

A zsűri döntése alapján a KASZT első helyét, a fődíjat és az azzal járó 150 ezer forintos pénzjutalmat a bajai Rábl Színpad Rém hangosan és irtó közel című kamaradrámája nyerte. Második helyet és ugyancsak 150 ezer forintos jutalmat ítéltek oda a komlói Súgólyuk Színház Gene Stone – Ray Cooney: Miért nem marad reggelire? című vígjátékának. Harmadik lett, s szintén 150 ezer forintot kapott a Vasvári Játékszín Csengey Dénes A Tejút lovasa című monodrámájáért.

Legjobb rendezőnek a bajaik előadásának színpadra álltóját, Dely Gézát választották.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Fehér Attila kapta a komlóiak Miért nem marad reggelire? című produkciójában nyújtott teljesítményéért, míg a legjobb női főszereplőnek Szemesi Csengét, a bajai Rábl Színpad tagját választották a Rém hangosan és irtó közel előadásban mutatott kimagasló játékáért. 

A legjobb női mellékszereplő címet Barbarics Diána, a komlói Súgólyuk Színház tagja kapta a Miért nem marad reggelire? vígjátékban nyújtott teljesítményéért. A legjobb férfi mellékszereplő Balogh Mihály, a székesfehérvári Szabad Színház tagja lett, aki Háy János A lány, aki hozott lélekből dolgozott című darabjában játszott. Színészi különdíjat kapott Bajor János a Vasvári Játékszín Csengey Dénes művel alapján készült A Tejút lovasa című darabjának főszereplője.

Regős János rendező, a Magyar Szín-játékos Szövetség elnöke, a zsűri tagja bejelentette, hogy minősítéseket is kaphattak ezen a fesztiválon a tagjaik. Arany minősítést ítéltek oda a komlói Súgólyuk Színház Miért nem marad reggelire? című vígjátékának. Ezüst minősítést vehetett át a Vasvári Játékszín A Tejút lovasa című produkciója és a komlói Súgólyuk Színház Tizenegy több, mint három  pódiumjátéka. Bronzot ért a székesfehérvári Szabad Színház A lány, aki hozott lélekből dolgozott című darabja.

Fotó: Péter Szabó Zoltán

A legtöbb előadást látott néző a helyi Szabó Irén lett, ő soproni wellness hétvégét nyert. A díjátadón zenélt a soproni Brass Line Band.