Zsűri szemmel: bajai Rábl Színpad

Fotó: Péter Szabó Zoltán

A KASZT versenyprogramjában szerepelt a bajai Rábl Színpad Rém hangosan és irtó közel című kamaradrámája, ez Jonathan Safran Foer írása nyomán készült.

A történet szerint Lori a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásban veszítette el az édesapját. A tizenegy éves, szokatlanul érett és érzékeny lány az apja holmijai közt talál egy kulcsot, és mivel úgy véli, hogy ez egyfajta üzenet tőle, elhatározza, hogy megkeresi a hozzá illő zárat. Miközben a várost járva kutakodik, sokféle emberrel találkozik, és kezdi felfedezni a hiányzó apjához fűződő láthatatlan szálakat, valamint a zajos, idegen és veszélyes világot, ami körülveszi.

A zsűrinek kimondottan tetszett a bajaiak előadása. Ez az értékelésből is kiderült. Mindegyikük kiemelte a produkció magas színvonalát, színházi erejét, hatását, a témaválasztást.

Pataki András foglalta össze a gondolataikat: “Nagyon magas esztétikai színvonalon zajlott az előadás. Láthattunk egy kiemelkedő színészi tehetségű főszereplőt, egy gondolatébresztő produkciót. Már jó ideje a civilizációs elmúlásunkat követő jelenségeket láthatjuk magunk körül a világpolitikában, a híradókban, s ezek realizálódnak körülöttünk. A darab erre is reflektál. Kitűnő, jó stílusú, érvényes rendezésben került színpadra a mű, egységes, erős, nagy energiájú, tartalmas színészi játék jellemezte az előadást. Világítástechnikai tanácsokkal láttuk el a csoportot, s  úgy éreztük, hogy az adaptált darab hollywoodi végének az elhagyása még tovább emelné a színházi élményt, az üzenet hatását.”

(V.R.)