Csoportok 2017.

Baltazár Színház, Budapest

 

Az 1998 januárjában alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulat úttörő feladatot lát el azzal, hogy a fogyatékosságot háttérbe szorító és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmóddal rendelkezik. Megteremti, hogy sérült emberek a tehetségükből éljenek meg. Működésének alapja, hogy előadásai társadalmilag ne kirekesztve készüljenek és kerüljenek bemutatásra. Az előadásokat ne “ahhoz képest” ítéljék meg, hanem önmagukért.
Megalakulása óta a Baltazár Színház 17 előadást hozott létre, több könyvet adott ki, kiállításokat szervez, valamint egy Cd-t hozott létre, közösen 21 elismert magyar zenésszel együtt.
A társulat működésével olyan kultúrát kíván megteremteni Magyarországon, amely társadalmi integráció lehetőségét nyújtja sérült embereknek. Célja, hogy tevékenysége nyomán a sérült emberek társadalmi megítélése megváltozzon. Minél szélesebb nézőréteget kíván megszólítani. A rendszeresen színházba járókon kívül olyan embereket is szeretne a publikum soraiba bevonni, akik eddig nem látogattak más színházakat, de akiknek szociális érzékenységét a Baltazár Színház darabjai felébresztik.

Deszka Színház, Deszk

A DeszkaSzínház azzal a céllal alakult, hogy ápolva a kistérségi népszínházi hagyományokat, saját közösségén túlmutatva, olyan színházi alternatívát kínáljon, melyek a régió palettáján jelentős helyet foglaljanak el. A klasszikus színházi megoldások és a modern, kísérletező színházi eszközök egyaránt jelen vannak a társulat színházi interpretációiban. A kultúra, ezen közönségnevelő formájában nem csupán a társadalmi helyzetek reakciójaként, nem csupán a szórakoztatás mára már háttérbe szorult formájaként kíván jelen lenni, hanem egy olyan közösségi építő munkát is kíván végezni, melyben a játszók és nézők egyaránt saját környezetük és mindennapjaik főszereplőjévé válva, közös népnevelő feladatokat látnak el, mely eredményeként, egy olyan generáció nevelkedhet fel, mely nem csupán érzékeny a kultúra valamennyi válfajára, hanem értő és szerető nézőként, élményeit a mindennapokba átültetve, egy, mikró- és makró közösségi szinten is aktívabb társadalmi szerepet játszik majd. A reflexiók nem csak a színpadon szereplők számára döntő, hanem fontos jelentőséggel bír mindannyiunk életében, és ezek a visszajelzések képesek, az interperszonális kommunikációt megteremteni. A DeszkaSzínház reményeink szerint több, mint színház, több, mint kultúra helyi intézményesült helye, a DeszkaSzínház, az emberi kapcsolatok színháza. 

KB 35 Társulat, Inárcs

 

A KB35 Társulat egy, lassan 30 éves hagyománnyal bíró színjátszó műhelyből nőtte ki magát. A tagok gyerekszínjátszó korosztályon keresztül, diákszínjátszó éveken át rengeteg szakmai tapasztalatot szereztek, amit felnőttként, társulattá szerveződve is kamatoztatnak. A műhely nagyon értékes amatőr jellegét őrzi, melynek legfontosabb jellemzői az önazonosság, illetve hitelesség. Célunk, hogy a színház nyelvén keresztül párbeszédet tudjunk kezdeményezni a nézőkkel a minket és remélhetőleg a széleskörű társadalmat is érintő, érdeklő témákról. Fontos kiemelni, hogy több hasonló társulattal is baráti viszonyt alakítottunk ki. A pesti, győri, celldömölki csoportok örömmel érkeznek meg hozzánk minden évben hagyományos Színkavalkád elnevezésű fesztiválunkra, ahol az ország legjobb színvonalú alternatív színházi csoportjai vesznek részt.
A csoport tagjai amatőrök, vagyis civil munka mellett foglalkoznak színjátszással, ami lehetőséget biztosít arra, hogy saját életbeli tapasztalatait is hasznosítsák. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fordítunk a „hagyományos” előadások létrehozása mellett, a drámapedagógia előadások bemutatására.

KASZT, Körmend

Körmenden már a múlt század elején élénk színházi élet folyt. Különböző egyletek, közösségek műkedvelő csoportjainak előadásai színesítették az akkori polgárok életét. Ez a folyamat az 1960-as évek végéig tartott, majd több évtizedes szünet következett. Szerettük volna a hagyományt feléleszteni és folytatni, s kezdeményezésünket siker koronázta.
A Körmendi Kastélyszínház Társulat (KASzT) 1995 óta is zömében neves profi szakemberekkel dolgozik. Az országban, a fővárosban s a határokon túlról is számos meghívással büszkélkedhetünk. Társulatunk tagjai között fellelhető az egészen idős korosztálytól kezdve az óvodás kisgyermek is, így civil foglalkozás, s iskola mellett végezzük színházi feladatinkat. Számos arany-, ezüst, csoportos és egyéni minősítést nyertünk el a fesztiválokon való részvétel során, reméljük, hogy a sikerek még gyarapodni fognak. Úgy véljük, az emberekben szunnyad a tehetség,- ez az adottság sokakban színjátszásra is alkalmassá teszi õket. 2017-ben a KASZT-on, egy nagy sikerű előadásunkat, Yasmina Reza Az öldöklés istene című vígjátékát mutatjuk be, Dr. Szöllősi Judit rendezésében.
Sokszínû, érzékeny, bámulatos pillanatokra, elõadásokra képes közösséggé váltunk. Arra bíztatjuk embertársainkat, hogy higgyenek magukban, mert csodákra képesek, a csoda bennünk van, mindannyiunkban. A “világot jelentõ deszkákon”, emberek elé kiállni egy jó produkcióval, az csapatmunka, és bizony maga a csoda.

Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, Budapest

A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium 10.A osztály 25 fővel tánctagozatos osztály.
Mindenki különböző előképzettséggel érkezett.A közel két év alatt összecsiszolódtak, kiválasztódtak az ügyesek, biztosan színpadképesek és a jó beszédtechnikával rendelkező tanulók.
A gyerekek heti 16 órában táncolnak (modern, balett, néptánc, akrobatika és színpadi tánc technikákat), de beszédtechnikát nem tanulnak.
Az iskola specialitása a színpadképesség megteremtése. Ezért több kamara darab, páros vagy egyéni szám készül különböző versenyekre, iskolai megmérettetésekre. A gyerekek kreativitását ilyenkor nagymértékben használjuk.
A Nemzeti Színházban bemutatott darab : A nagyravágyódás megcsúfolása több hónapos munka eredménye.
Logopédus és beszédtanár segítette a gyerekek munkáját.
A szakmai órák szigorú fegyelme és a sokszor délután 16-ig tartó közismereti órák nagy terhet jelentenek a gyerekek számára.
Szerencsére a gyerekek, az osztályfőnök és a szülők közössége megoldja a problémákat.
Az iskola nem csak a kifejezetten tehetséges gyerekekkel foglalkozik, hanem a szorgalmas és jó tanuló gyerekek is megtalálják itt a helyüket. Erős önismeret és céltudat alakul ki bennük, mely segíti őket a további életben.

Rév Színház, Győr

A RÉV Színházi és Nevelési Társulat elsődleges célkitűzése, hogy olyan iskolákba, olyan diákoknak vigye el a színház semmivel nem összehasonlítható hangulatát – akár tantermi körülmények közé – akik alig, vagy egyáltalán nem részesülnek ebből az élményből szociális vagy környezeti helyzetük miatt.
​Színész-drámatanáraink több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek mind a színházi, mind a drámás munkát tekintve. Közösségteremtő munkájuk során évről évre több száz diákkal dolgoznak együtt – legyen szó színházi nevelésről, színjátszásról, vagy akár más szabadidős programról, táborokról.
Az elmúlt 6 év alatt mintegy 300 foglalkozásunkon több, mint 6000 diák vett részt Győrben és környékén.

 

 

 

 SK Társulat, Pápa

Az S. K. Társulat 2011-ben alakult, akkor még egy előadásra. Neil Simon: Pletyka című vígjátékával debütáltunk, és a siker akkora volt, hogy a csapat együtt maradt, és azóta közel 7 bemutatónk volt, melyből kettő kamara jellegű, a többi nagyszínpadi. A csapat Varga Vera szervezésének köszönhetően jött létre, s csupa olyan középkorosztályhoz tartozó emberke alkotja, akik a nyolcvanas évek végétől kezdődően részesei a színpadi életnek, kisebb nagyobb megszakításokkal. Célunk az igényes, hiteles színjátszás, a szórakoztatás. Az utóbbi két évben a Megyei Könyvtár segítségével közel 20 kistelepülésre vittük el a színház élményét olyanoknak, akiknek nincs lehetőségük eljutni a nagyobb városok színházi előadásaira. A külföldi szerzők művei mellett  hazai klasszikusokat is játszunk, mint például Molnár Ferenc : Játék a kastélyban című vígjátékát, vagy Kaló Flórián kőszínházakban ritkán játszott Négyen éjfélkor című komédiáját. Repertoárunkban olyan művek sorakoznak, mint a Black comedy, a Szentiván éji álom, Öt nő az esőben, Ölelj át, vagy a fesztiválra meghívást kapó Jövőre veled ugyanitt. Mivel most csak ketten képviseljük a csoportot, engedjétek meg, hogy megemlítsem név szerint a többieket is, akik tehetségükkel, szeretetükkel, szorgalmukkal öregbítik hírnevünket.: Nagy Imre, Szabó Erika, Sz. Juhász Klára, László Katalin, Sz. Csepregi Ilona, Pozsgai Balázs, Gosztola István és a fesztiválon részt vevő M. Varga Veronika, és Szabó Szilárd. Nevünk egyébként a Saját Kezűleg rövidítése, mivel szinte mindent magunk csinálunk. Szakmai megmérettetésen most veszünk részt először, bízunk benne, hogy a szakmai közönséget is megajándékozzuk a színház élményével.

Soma Színtársulat, Bácsfeketehegy

A Soma Színtársulat 1994 novemberében alakult. A következő évben már színre vittek egy egyfelvonásos előadást. 1997-ben részt vettek az első Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszó Találkozón. Több tömeges, nagyszereplős előadást készítettek. 2008-ban fesztiváldíjat kaptak a Lúdas Matyi c. népszínmű előadásáért, ezenkívül több fődíjat is magukénak tudhatnak (közönségdíj, legszebb színpadi beszéd, színészdíjak). Büszkék volt rendezőikre: Ferenci Jenő színművészre, Merkva Péterre, Tóth H. Verára. Hajvert Ákosnak az idei előadás a második munkája velük. A társulat mottója: Szórakozni és szórakoztatni.

Soltis Lajos Színház, Celldömölk

A Soltis Lajos Színház, jogelődje a Sitkei Színkör 1980-ban jött létre. A kezdetektől Nagy Gábor vezetésével működő közösségünk alulról jövő, önszerveződő kezdeményezés, melynek alapításakor nem volt jelen professzionális színházi szakember. A falusi színjátszókból 1997-től formált alternatív színházat az azóta tragikus körülmények között elhunyt Soltis Lajos (vajdasági, később veszprémi színész, rendező, a Tanyaszínház alapítója.) A szakma iránti odaadás és az elérhető legmagasabb színvonalra törekvés ettől kezdve lett a társulat központi értékévé.
2001 óta Celldömölkön működünk. Színészképzés kezdődött, neves szakemberek bevonásával és az egyre képzettebb társulattal színházunk egyre több sikert ért el. Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjunk, Területi Prima díjunk és a Vas megyei Érték Díj mellett számos hazai és nemzetközi (CIFET Kairó, MITEU Ourense, Tromso Dialog) fesztiválsiker fémjelzi működésünk.
Fő küldetésünk a jó színvonalú népszínház, abban az értelemben, ahogy Soltis Lajos használta. Előadásokat színre vinni minden korosztálynak és rétegnek, majd eljutni a közönséghez minden nehézség ellenére. A legkisebb falvakban, apró színpadokon, szabadtéren ugyanúgy jelen lenni és játszani, mint a megye, vagy távolabbi vidékek nagyrendezvényein, fesztiváljain.

Sturcz József Színjátszó Csoport, Bácskertes

Kupuszinán mindig kedveltek voltak a népszínművek, színdarabok, operettek és zenés estek. Az első műkedvelő előadás 1919-ben került megrendezésre és osztatlan sikert aratott. A cigány című három felvonásos dalos népszínművet id. Sturcz József rendezte, az előadásra a Bocsa-féle vendéglőben került sor.
1947. január 1-jén megalakult a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a műkedvelő előadások rendezése is átkerült a hatáskörébe. 1983-tól újabb, fiatal rendezők kezdték meg a munkát a kupuszinai színjátszókkal. Zsivu Péter tanító rendezte az Úri muri című színművet. A fiatalon elhunyt Szmolenicki József többek között az Énekes madár, Elveszem a feleségem, Dankó Pista című darabokat rendezte. Dienes Mihály is belépett az amatőr rendezők sorába a következő előadásokkal: Három kalap, Igazolatlan éjszaka, Tűvétevők, Bonyodalmak a Northon-kastélyban. Molnár József Magyar Életfa-díjas vajdasági rendező nevéhez többek közt a következő nagysikerű darabok fűződnek: Kolduskisasszony, Babos kendő, Vacsora Budán, Kölcsönlakás, Mágnás Miska, Csárdáskirálynő, Kakukk Marci, A cigány, Légy jó mindhalálig,  és a Van, aki forrón szereti!

Súgólyuk Színház, Komló

A Súgólyuk Színház 2017-ben fennállásának 21. évfordulóját ünnepli. 2004-ben a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíjjal tüntette ki, Komló Város Képviselő-testülete “Komló Város Közművelődéséért” díjban részesítette a csoportot.
Ilyen eredmények mellett talán mégis arra a legbüszkébb a társulat, hogy a 2015-ben megrendezett I. Komlói Amatőr Színházi Találkozó házigazdája lehetett és ott különdíjként – a Magyar Szín-Játékos Szövetség által ARANY minősítéssel kitüntetett – Nádassy László – Rejtő Jenő: A jutalomjáték című bohózatával fellépési lehetőséget nyert a Soproni Petőfi Színházban, valamint a Nemzeti Színházban. A társulat sikere a II. KASZT-on (2016) tovább folytatódott: a Magyar Szín-Játékos Szövetség a Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság című vígjátékát EZÜST minősítéssel jutalmazta, a rendezvény zsűrije különdíjként ismét fellépési lehetőséget biztosított a Soproni Petőfi Színházban. Nagy megtiszteltetés, hogy a III. Komlói Amatőr Színházi Találkozón nem a házigazda jogán, hanem a zsűrizés következtében mutatkozhatunk be Neil Simon: Furcsa pár című vígjátékával.
Munkánkat 2010. óta a Súgólyuk Egyesület segíti, mely az anyagi feltételek biztosításán túl, olyan személyes tevékenységekkel támogatja az előadásokat, amelyek garantálják a III. KASZT sikeres lebonyolítását is.

Szabad Színház, Székesfehérvár

 

A székesfehérvári Szabad Színház 60 éve, megszakítás nélkül működő független színházi társulat Székesfehérváron. A kőszínházi időszakban a társulat állandó játszóhelyén a Székesfehérvár Belvárosában ( Fő u-Basa u sarok) található Igézőben, illetve a környék  kamara termeiben lép fel, a nyári időszakban pedig a hagyományos magyar színjátszás alapjaira építő utcaszínházi előadásokkal vesz részt a városi történelmi, kulturális fesztiválokon.
A társulatban jelenleg még az első, (alapítók) és már az ötödik generáció képviselői is játszanak, és, ami a legfontosabb: teljes egyetértésben.
15 éve foglalkozunk utánpótlás neveléssel is, ebből két éve már alapfokúművészeti képzés keretében. A nyári utcaszínházi, illetve a karácsonyi gyermekelőadásokba már bevonjuk a „Prikulicsok” utánpótlás csoport legügyesebb tagjait.
A független színházi társulás mögött egy egyszerű művészeti egyesület áll, 25 éve. A színházi előadásokhoz szükséges forrásokat pályázatok segítségével teremtjük elő.
Szívesen foglalkozunk klasszikus és kortárs drámákkal is, elsősorban olyan témákban, amelyek kiszorulnak a nagyszínpadokról. A Székesfehérvári Vörösmarty Színházzal ( Ig: dr. Szikora János) nagyon jó kapcsolatot ápolunk, így a városban a „nagy”, és alternatív színház kínálata jól kiegészíti egymást.

Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói, Zenta

A Zentai Színtársulat 1990-ben jött létre, s az együttes hamarosan gyűjtőfogalma lett mindannak a színházi kísérletezésnek és műhelymunkának, amely napjainkig folyik a zentai színházban. Ennek a közel három évtizednek az volt a meghatározója, hogy főleg középiskolás diákból álló csapat hol együttesen, hol néhány kisebb csoportban, olyan színházi elveket vallott, amelyeknek lényege a játék komolysága és őszintesége, célja pedig kettős: egyrészt az értelmes, szép magyar beszéd, az olvasóvá nevelés, a nemes irodalmi élményeken való nevelődés, a mozgás és mozdulatok kultúrája; másrészt a színpadhoz és a szerepléshez való szoktatás.
2008 óta, amikor létrejött a Zentai Magyar Kamaraszínház, Vajdaság negyedik és egyben legfiatalabb hivatásos színháza, a diákszínjátszók immár a Színház keretein belül folytatják munkájukat.  Az elvek és a célok maradtak, nevük pedig: A Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói.