Köszöntő

Tisztelt Komlóiak!

Kedves KASZT Fesztivál Látogatók!

Van, ami nem változik. Idén is lesz Komlón színházi fesztivál! Hetedik alkalommal rendezzük meg a Komlói Amatőr Színházi Találkozót. A KASZT az első években a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT off programja volt. Aztán önállósítottuk, és a határon túli magyar színházak részvételével nemzetközi rangra emeltük. Mára a megyeszékhely fesztiválja, a POSZT húsz éves története lezárult. A hivatásos színházi társulatok fesztiválja megszűnt Pécsett, a pécsiek sajnos nem küzdöttek érte, nem tartották fontosnak megmenteni. A komlóiak azonban a Covid világjárvány időszakában is ragaszkodtak a KASZT folytatásához. Így Komló, s vele együtt a Kárpát-medence legnagyobb magyar nyelvű amatőr színházi fesztiválja átvette a Dél-Dunántúl vezető fesztivál szerepét a színházi szcénában. Köszönöm a sok kérdést, javaslatot, amit kaptunk Önöktől, hogy vajon lesz-e idén KASZT. Igen, lesz, noha az időpont újra változott. A korábbi POSZT-hoz hangolt évad végi júniusi időpont tavaly már augusztus végére költözött, ezzel nagyot nyert Komló, mert tavaly júniusban még nem is lehetett rendezvényt tartani, de augusztus közepétől engedélyezték a járványügyi szabályok betartásával és létszámkorláttal a fesztiválokat. Idén pedig a vírushelyzet okozta év eleji színházi leállás miatt döntöttünk úgy, hogy bevárjuk a társulatok új produkcióit, és a legjobbakat beválogatva november elején tartjuk meg a színházi találkozót. Az idei fesztivál különlegessége, hogy a komlói Színház születésnapja épp a rendezvény idejére esik, így november 5-én két komlói előadással is tisztelgünk az 1982-es színházalapítás előtt. A fesztiválra az idei csonka évad legjobb előadásainak szakmai válogatása megtörtént. A komlói stáb és a fesztiváligazgatóság elkészült a programmal, a komlói Színház- és Hangversenyterem csapata is készen áll csakúgy, mint a házigazda Súgólyuk Egyesület társulata, és immár megérkezett a 15 millió forintos minisztériumi támogatás is az idei KASZT-ra.

Kedves Komlói Közönség!

A Komlói Amatőr Színházi Találkozó alapító fővédnökeként megköszönöm hétéves nézői hűségüket. Örömömet fejezem ki, hogy a komlói közönség érdeklődése egyre növekszik az előadások és a kísérőrendezvények iránt. A fesztivál négy napja alatt a legtöbb előadást megtekintő nézők között idén is értékes jutalmakat osztunk ki. Kérem, kövessék figyelemmel a KASZT részletes programnaptárát a sugolyuk.hu/kaszt internetes oldalon és a közösségi médiában! Várjuk Önöket a VII. Komlói Amatőr Szinházi Találkozó előadásain, rendezvényein 2021. november 4-7 között.

Találkozzunk a KASZT-on!

Üdvözlettel, jókívánságokkal:

Dr. Hoppál Péter

Komló országgyűlési képviselője,

miniszteri biztos, a KASZT fővédnöke

Kedves színházbarátok!

Ahogy tavaly megígértük: Idén is itt a KASZT!

Az elmúlt két évben oly sok mindenről kellett lemondanunk a kialakult világjárvány következtében, de a város vezetőjeként mérhetetlen büszkeséggel tölt el, hogy a Komlói Amatőr Színházi Találkozó nem tartozik ezek közé. Megrendeztük tavaly is és az idei évben is készen állunk arra, hogy négy napig tartalmas időtöltést kínáljunk a színházi műfaj képviselőinek és szerelmeseinek.

Immár hetedszer!

Ezzel már bátran kijelenthetjük, hogy a Komlói Amatőr Színházi Találkozót tartósan felrajzoltuk a magyar kulturális élet térképére. Minek köszönhetjük mindezt? Mindenekelőtt a híresen erős komlói közösség kreativitásának és cselekvőkészségének, hiszen a város amatőr színjátszói a kezdeményezés motorjai voltak annak idején. Természetesen fontos megemlíteni a kormány és a kulturális tárca nélkülözhetetlen segítségét, mely évről évre biztos anyagi hátteret nyújt a fesztivál megrendezéséhez. És persze a sikerhez nélkülözhetetlen volt a közönség: az a több ezer helyi és messziről érkező színházbarát, aki kíváncsi volt az előadásokra. Helybéliként büszke vagyok rá, hogy ezt az eseményt nem a komoly kőszínházi tradíciókkal rendelkező nagyvárosok, hanem mi, komlóiak csináltuk és csináljuk ma is. Lelkesedéssel, odaadással, évről évre nagyobb profizmussal és a magyar nyelv, a magyar kultúra iránti szeretettel.

Komló és a város kulturális élete ünnepel!

Idén, szeptember 2-án köszöntöttük Komló város 70. születésnapját és a KASZT hetében, november 5-én ünnepeljük a komlói színház nyitásának 39. évfordulóját. Ünnepeljenek hát velünk!

A fellépőknek sok sikert, a nézőknek jó szórakozást kívánok és remélem, mindannyian olyan szeretettel gondolnak majd vissza Komlóra, ahogyan Komló várja önöket!

Polics József

Komló Város polgármestere,

a KASZT védnöke

A hetedik KASZT

Varázsszám – mondanánk, s nem is járnánk messze az igazságtól, ha arra gondolunk: nagy jótéteménye a sorsnak, hogy ha kis késéssel is, de mégiscsak megengedi számunkra, hogy újra legyen KASZT. Sokszor kérdezhették maguktól az amatőr színjátszók szerte az országban és a Kárpát-medencében, vajon lesz-e az idén országos fesztivál. Ahogy a József Attila-vers egymást kizáró ellentétjeiből a versszakok végére mindig felépül a dacos egység: „a hetedik te magad légy” – hasonlóan mindennel dacolva lesz hetedik KASZT.

Az elmúlt majd két évben sokat próbált közösségi létezésünk nagy nyeresége, hogy még az idén tető alá hozhatjuk az amatőr színjátszók találkozóját, amelyre nagy igény volt a színházzal foglalkozó csoportok részéről, de mostanra úgy tűnik: a lehetséges közönség részéről is.

Bízunk abban, hogy az ismételt és nagyon várt egymásra találás újabb energiákat szabadít fel mind a játszók, mind a nézők szívéből, lelkéből – ez pedig kis és nagy közösségeink számára egyaránt nyereséggel ér fel.

Legyen az öröm közös: a színházat nem sikerül legyűrnie senkinek és semminek.

                                                                                        Pataki András

Jászai Mari-díjas rendező

fesztiváligazgató

TISZTELT LÁTOGATÓK!

KEDVES NÉZŐINK!

A szervező Súgólyuk Egyesület és a házigazda Súgólyuk Színház nevében köszöntöm önöket a VII. Komlói Amatőr Színházi Találkozón.

A világjárvány okán kialakult helyzetben, az elmúlt időszak rengeteg veszteséggel járt mindannyiunk számára. Szerencsére a KASZT nem esett áldozatául a pandémiának.

Él és élni akar!

A fesztivál a hagyományos nyár eleji időpontja után tavaly a nyár végén, idén ősszel várja a színházi műfaj szerelmeseit. Ha időpontjában – a kialakult helyzethez igazodva – változott is a KASZT, de színvonalában, hangulatában és üzenetében ugyanaz maradt: SZÍNHÁZÜNNEP!

Szervezőtársaimmal és a KASZT vezetésével mindent megteszünk, hogy évről-évre a legszínvonalasabb produkciókat mutathassuk meg a fesztivál négy napja alatt a komlói közönségnek és kedves vendégeinknek.

Az idei év különleges!

Számomra hatalmas megtiszteltetés, hogy a megváltozott időpont okán a komlói Súgólyuk Színház rendezőjeként, a Komlón rendezett fesztiválon, a komlói Színház- és Hangversenyterem születésnapján két darabbal is színpadra állíthatom a komlói társulatot.

Köszönet Komló város önkormányzatának, a kulturális kormányzatnak, szervezőtársaimnak és mindenkinek, aki hozzájárult az idei, sorrendben a hetedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó megvalósításához.

A zsűrinek nagyszerű előadásokat, a fellépőknek hatalmas tapsokat, a vendégeknek hasznos időtöltést, kedves közönségünknek pedig jó szórakozást kívánok!

Fajcsi Ferenc

Csokonai Vitéz Mihály-díjas rendező,

a KASZT házigazdája

A fesztivál minden programja INGYENES!

A versenyprogramok megtekintéséhez a színház korlátozott befogadóképessége miatt előzetes regisztráció szükséges! Regisztrálni személyesen a komlói Színház- és Hangversenyteremben valamint a 72/483-014-es telefonszámon lehet!
A legtöbb előadást megtekintő nézőink között színházlátogatással egybekötött soproni wellness-hétvégét sorsolunk ki!!!

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk! A rendezvényen hang- és képrögzítés történik!