Csoportok

Móka Színjátszó Kör

A Móka idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Az elmúlt húsz évben több mint 60 bemutatót tartottak (évente 2-4) vígjátékoktól, kabaréműsorokon, zenés-irodalmi összeállításokon, revüműsorokon át egész a drámákig. Az érmelléki, partiumi(Románia) magyar nyelvű színjátszás jeles képviselői számos fesztiválon vettek részt, ahol sikeresen képviselték a kisebbségben élő magyarság kulturális életének eme szegmensét.

Körmendi Kastélyszínház Társulat

Körmenden már a múlt század elején élénk színházi élet folyt. Különböző egyletek, közösségek műkedvelő csoportjainak előadásai színesítették az akkori polgárok életét. Ez a folyamat az 1960-as évek végéig tartott, majd több évtizedes szünet következett. Szerettük volna a hagyományt feléleszteni és folytatni, s kezdeményezésünket siker koronázta. A Körmendi Kastélyszínház Társulat (KASzT) 1995 óta is zömében neves profi szakemberekkel dolgozik. Az országban, a fővárosban s a határokon túlról is számos meghívással büszkélkedhetünk. Társulatunk tagjai között fellelhető az egészen idős korosztálytól kezdve az óvodás kisgyermek is, így civil foglalkozás, s iskola mellett végezzük színházi feladatainkat. Számos arany-, ezüst, csoportos és egyéni minősítést nyertünk el a fesztiválokon való részvétel során, reméljük, hogy a sikerek még gyarapodni fognak. Úgy véljük, az emberekben szunnyad a tehetség,- ez az adottság sokakban színjátszásra is alkalmassá teszi õket. Sokszínû, érzékeny, bámulatos pillanatokra, elõadásokra képes közösséggé váltunk. Arra bíztatjuk embertársainkat, hogy higgyenek magukban, mert csodákra képesek, a csoda bennünk van, mindannyiunkban. A “világot jelentõ deszkákon”, emberek elé kiállni egy jó produkcióval, az csapatmunka, és bizony maga a csoda.

Pellérdi Mezőszél Tánc- és Színjátszó Kör

A Mezőszél Néptánccsoport 1997 őszén alakult meg, egy szüreti felvonulás alkalmából. Az elmúlt 20 év során nemcsak a településük programjain léptek fel, hanem bemutatkoztak Szlovákiában, Kárpátalján, Horvátországban, Szerbiában és Ausztriában is. Az alapító tagok közül már csak kilencen maradtak, s igen jó közösséggé formálódtak. Már nem táncolnak aktívan, de a színpadtól és a közönségtől nem akartak elszakadni, ezért az amatőr színjátszás felé fordultak. Elsősorban népi színműveket mutattak be, saját rendezésben és díszletekkel.

LeSzSz Társulat

A LESzSz Társulat egy muravidéki magyar amatőr színjátszó társulat. A tagok életkora 11 és 65 év között mozog. Az Indul a Bakterház, Nem mind arany, ami réz és A Herner Ferike Faterja című darabokat állította eddig színpadra. 2018 januárjában alakult meg a társulat, aminek célja elsősorban a muravidéki magyar közösség kultúrájának ápolása és művelése. Muravidék mellett még Zala- és Vas-megyében lép a legtöbbször színpadra. Ezen kívül számos magyarországi amatőr színjátszó fesztiválon és találkozón is részt vesz. Évente kb. 15-20 szerepléssel büszkélkedhet.

Súgólyuk Színház

 

A komlói amatőr színjátszás több évtizedes hagyományai éledtek újra, amikor 1996-ban megalakult a Súgólyuk Színház.

Az eltelt időszakban a folyamatosan bővülő létszámú társulat a nekik otthont adó Komlói Színházban közel ötven színdarabot, mesejátékot, vígjátékot, verses-zenés összeállítást vitt színpadra. A színház tagjai rendszeres szereplői városi ünnepségeknek, megemlékezéseknek, a környező települések falunapjainak, rendezvényeinek. Munkája elismeréseként a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség 2004-ben nívódíjjal tüntette ki, Komló Város Képviselő-testülete “Komló Város Közművelődéséért” díjban részesítette a csoportot. Ilyen eredmények mellett talán mégis arra a legbüszkébb a társulat, hogy a 2015-ben megrendezett I. Komlói Amatőr Színházi Találkozó házigazdája lehetett és ott különdíjként – a Magyar Szín-Játékos Szövetség által ARANY minősítéssel kitüntetett – Nádassy László – Rejtő Jenő: A jutalomjáték című bohózatával fellépési lehetőséget nyert a Soproni Petőfi Színházban, valamint a Nemzeti Színházban. A társulat sikere a II. KASZT-on (2016) tovább folytatódott: a Magyar Szín-Játékos Szövetség a Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság című vígjátékát EZÜST minősítéssel jutalmazta. A III. KASZT-on (2017) a Magyar Szín-Játékos Szövetség a Neil Simon: Furcsa pár című vígjátékát ARANY minősítéssel díjazta, Harka Jenő pedig a LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ díját vehette át. A IV. KASZT-on (2018) előadott Michael Frayn: Még egyszer hátulról című vígjátékot a Magyar Szín-Játékos Szövetség ARANY minősítéssel díjazta. Az előadással a társulat a fesztiválon a 3. helyet szerezte meg. Az V. KASZT-on (2019) a társulat Francis Veber: Balfácánt vacsorára című vígjátékát mutatta be, melyet a Magyar Szín-Játékos Szövetség ARANY minősítéssel díjazott. Fajcsi Ferenc a LEGJOBB RENDEZŐnek járó díjat, Tóth Zsolt pedig SZÍNÉSZI KÜLÖNDÍJat vehetett át.

A társulatot a 2010-ben Harka Jenő elnökletével életre hívott “Súgólyuk” Színjátszókat és Előadóművészeket Támogató Egyesület segíti, a Súgólyuk Színház szakmai munkáját 2010-től Fajcsi Ferenc irányítja. Az egyesület jóvoltából, mely biztos anyagi hátteret teremt a minél színvonalasabb produkciók lebonyolításában, évről-évre teltházas előadások örvendeztetik meg a komlói színházbarátokat.

Roxínház – Kaposvár


A Kaposvári Roxínház 2000 őszén alakult azzal a céllal, hogy a kaposvári és a környékbeli fiatalok megismerkedhessenek a zene, tánc és a színház világával, közreműködésükkel musicaleket, rockoperákat, táncszínházi produkciókat, zenés mesejátékokat, gyerekelőadásokat mutassunk be. 2007 óta működtetjük a Roxínház Tanodát, ahol közel 100 gyermek, felmenő rendszerben ismerkedik a zenés színház alapjaival. Előadásainkat saját játszóhelyünkön tartjuk, itt fogadjuk bérletes nézőinket. Egész estés előadásaink mellet vállaljuk szerkesztett műsorok bemutatását 30-90 perc időtartamban, rendezvényeken. Büszkék vagyunk arra, hogy mára Kaposvár zenés színházává váltunk, mely nem csak szívvel és lelkesedéssel játszik, hanem művészileg is meghatározó teljesítményt képes fölmutatni. Nagy öröm számunkra a közönség elismerése, ez ad lendületet és hitet ahhoz, hogy mindig tovább tudjunk lépni.

Szabad Színház


A több, mint hatvan éves múlttal büszkélkedő székesfehérvári Szabad Színház az ország egyik legnagyobb múlttal rendelkező független társulata, amely széles korosztályt tömörít. Ritka és megbecsülendő kulturális érték az, hogy egy színpadon játszhat az első, alapító 70-es, 80-as életévében járó generáció a kisiskolásokat tömörítő negyedik generációval. Munkájukra a műfaji sokszínűség jellemző. Nagy kedvvel és szívesen játszanak kortárs műveket,de e mellett székesfehérváriként fontosnak tartják a klasszikus és történelmi drámák színrevitelét is, valamint a jó idő beköszöntével a ma már unikálisnak számító európai hagyományokra épülő ókori , és középkori szabadtéri színházi produkciók létrehozását. Ezúttal egy finn kortárs társadalmi fekete komédiát hoztak, a tavaly Komlón már nagy sikerrel bemutatott nőkről szóló Káosz “férfi párját” , a Pánikot. A mű alcíme is beszédes: “férfiak az idegösszeomlás szélén”.