Csoportok 2019.

Alig Színpad

Az Alig Színpad gyermekszínjátszó csoportként alakult 1993-ban. A társaság magja a középiskolás korba lépve, sőt érettségi után is kitartott a színpad mellett. Jelenleg középiskolás, egyetemista és dolgozó felnőtt tagunk egyaránt van. A csoportnak a veszprémi Művészetek Háza biztosít próbalehetőséget.

Körmendi Kastélyszínház Társulat

A Rába-parti kisváros, Körmend régóta büszkélkedhetett színjátszó csoport működésével.A gárdában található itt kezdett és már végzett színész, jelenleg is színi tanodában a szakma fortélyát elsajátító fiatal, és többszörösen Kazinczy-díjjal jutalmazott tanuló. Úgy véljük, az emberekben szunnyad a tehetség,- ez az adottság sokakban színjátszásra is alkalmassá teszi őket. Sokszínű, érzékeny, bámulatos pillanatokra, előadásokra képes közösséggé váltunk. Arra bíztatjuk embertársainkat, hogy higgyenek magukban, mert csodákra képesek, a csoda bennünk van, mindannyiunkban.

LeSzSz Társulat

Társulatunk az Egy és Más Vándorszínház kapuinak bezárás miatt alakult meg 2018 januárjában, ugyanis a társulat azon tagjai, akik szerettünk volna továbbra is alkotni, a kultúrát művelni és ápolni, létrehoztuk a LESzSz Társulatot (Lendvai Színház Szerető Társulat). Jelenleg 11 tagunk van, amiből 7 volt Egy és Más-os. A társulat tagjai amatőrök, viszont profi rendezőkkel és szakemberekkel dolgozunk. Jelenleg két előadásunk van repertoáron, az Indul a Bakterház és a Nem mind arany, ami réz. Társulatunk az MNMI égisze alatt működik.

Móka Színjátszó Kör

Az érmihályfalvi Móka Színjátszó Kör 2000-ben alakult. Tagjainak legtöbb része pedagógus, de vannak köztük magánvállalkozók, közalkalmazottak is. Állandó tagszámuk 15, de volt már olyan előadásuk is ahol 22 tag volt a színpadon. Évente 2-3 bemutatót tartanak, de többször előfordult, hogy 4 bemutatót is tartottak. Repertoárjukban szerepelnek népszínműtől, bohózatokon, vígjátékokon, tragikomédiákon, drámákon át, egész a kabaréig és zenés irodalmi műsorokig.

RÉV Színház & FAQ Színház & KB35Inárcs

A győri RÉV Színház, a budapesti FAQ Színház és a KB35Inárcs társulatának koprodukciójában látható Henri Charrière Pillangó című regényének feldolgozása.

S. K. Társulat

Társulatunk azért jött létre, mert úgy éreztük, jó lenne felfrissíteni a régi időket, amikor önfeledten játszottunk, amikor öröm volt próbákra járni és kiállni a közönség elé. Színházat szerettünk volna csinálni, és szívvel lélekkel játszani. Hittük és hisszük, hogy van létjogosultsága egy felnőtt társulatnak, és van igény színvonalas vidám előadások létrehozására. Örömszínházat akartunk és úgy érezzük, sikerült egy olyan csapatot verbuválni, amelyik képes arra, hogy ne csak önmagát, de a közönséget is jókedvre derítse. Ezen felül szeretnénk ha azokra a helyekre is eljuthatnának profi, színvonalas színházi előadások, ahol kevesebb pénzből kénytelenek gazdálkodni. Mert hisszük, hogy olcsón is lehet minőséget adni.

Soltis Lajos Színház

A Soltis Lajos Színház, jogelődje a Sitkei Színkör 1980-ban jött létre. A kezdetektől Nagy Gábor vezetésével működő közösségünk alulról jövő, önszerveződő kezdeményezés, melynek alapításakor nem volt jelen professzionális színházi szakember. A falusi színjátszókból 1997-től formált alternatív színházat az azóta tragikus körülmények között elhunyt Soltis Lajos (vajdasági, később veszprémi színész, rendező, a Tanyaszínház alapítója.) A szakma iránti odaadás és az elérhető legmagasabb színvonalra törekvés ettől kezdve lett a társulat központi értékévé.
2001 óta Celldömölkön működünk. Színészképzés kezdődött, neves szakemberek bevonásával és az egyre képzettebb társulattal színházunk egyre több sikert ért el. Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjunk, Területi Prima díjunk és a Vas megyei Érték Díj mellett számos hazai és nemzetközi (CIFET Kairó, MITEU Ourense, Tromso Dialog) fesztiválsiker fémjelzi működésünket. Társulatunk munkáját a szakmai szemek is figyelemmel kísérik, ezt mutatja, hogy a Kritikusok Díjára jelöltek között mindig ott a nevünk, a meghívott társulatok között szerepelünk a Gyermek-és Ifjúsági Színházi Szemlén és a Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálén.
Fő küldetésünk a jó színvonalú népszínház, abban az értelemben, ahogy Soltis Lajos használta. Előadásokat színre vinni minden korosztálynak és rétegnek, majd eljutni a közönséghez minden nehézség ellenére. A legkisebb falvakban, apró színpadokon, szabadtéren ugyanúgy jelen lenni és játszani, mint a megye, vagy távolabbi vidékek nagyrendezvényein, fesztiváljain.

Súgólyuk Színház


A komlói amatőr színjátszás több évtizedes hagyományai éledtek újra, amikor 1996-ban megalakult a Súgólyuk Színház. Az eltelt időszakban a folyamatosan bővülő létszámú társulat a nekik otthont adó Komlói Színházban közel ötven színdarabot, mesejátékot, vígjátékot, verses-zenés összeállítást vitt színpadra. A színház tagjai rendszeres szereplői városi ünnepségeknek, megemlékezéseknek, a környező települések falunapjainak, rendezvényeinek. Munkája elismeréseként a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség 2004-ben nívódíjjal tüntette ki, Komló Város Képviselő-testülete “Komló Város Közművelődéséért” díjban részesítette a csoportot. Ilyen eredmények mellett talán mégis arra a legbüszkébb a társulat, hogy a 2015-ben megrendezett I. Komlói Amatőr Színházi Találkozó házigazdája lehetett és ott különdíjként – a Magyar Szín-Játékos Szövetség által ARANY minősítéssel kitüntetett – Nádassy László – Rejtő Jenő: A jutalomjáték című bohózatával fellépési lehetőséget nyert a Soproni Petőfi Színházban, valamint a Nemzeti Színházban. A társulat sikere a II. KASZT-on (2016) tovább folytatódott: a Magyar Szín-Játékos Szövetség a Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság című vígjátékát EZÜST minősítéssel jutalmazta. A III. KASZT-on (2017) a Magyar Szín-Játékos Szövetség a Neil Simon: Furcsa pár című vígjátékát ARANY minősítéssel díjazta, Harka Jenő pedig a LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ díját vehette át. A társulatot a 2010-ben Harka Jenő elnökletével életre hívott “Súgólyuk” Színjátszókat és Előadóművészeket Támogató Egyesület segíti, a Súgólyuk Színház szakmai munkáját 2010-től Fajcsi Ferenc irányítja. Az egyesület jóvoltából, mely biztos anyagi hátteret teremt a minél színvonalasabb produkciók lebonyolításában, évről-évre teltházas előadások örvendeztetik meg a komlói színházbarátokat.

Szabad Színház Szín-Tér Egyesület


A székesfehérvári Szabad Színház Székesfehérvár legnagyobb múltú, 61 éve alapított társulata, amely széles korcsoportokat tömörít. A felnőtt társulat mellett gyermek és ifjúsági utánpótlás neveléssel is foglalkozunk. Küldetésünk: a kőszínházi klasszikus és kortárs előadások mellett a nyári utcaszínházi előadások, kísérleti produkciók, misztérium, és moralitás játékok mai változatainak bemutatása, történelmi interpretációk fejlesztése, a magyar színjátszó hagyományok követése. Repertoárunkat a réspiaci igényekre szabjuk, hiszen nagyon jó a kapcsolatunk a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal is. Egymást segítve dolgozunk. Ezért előadásaink elsősorban olyan kísérleti stúdió-, ifjúsági-, báb-, vagy alternatív produkciók, amelyeket a mai nagy színházakban nem láthatnak a nézők. Miután nagyon jól körülhatárolható közönségrétegnek szóló repertoárral dolgozunk, munkákra a következetes építkezés jellemző.