Csoportok 2015.

Fészek Színház (Budapest)

Fészek színház - Gabriella tizennégyszer - a csapat

A Fészek Színház ötödik éve működik saját kamaraszínházában.
Több lábon állunk: készítünk non-profit professzionális előadásokat, működtetünk egy amatőr csoportot, s
foglalkozunk gyerekekkel is.
Mindezt egyesületi formában, a színházat állítva a középpontba, de a kultúra valamennyi szegmensét érintve.


4 BT Társulat (Győr)

4BT

A 4BT Társulat 2013 őszén állt össze, annak okán, hogy Marius von Mayenburg Lángarc című drámáját színpadra vigye.
A nagyobb megszakításokkal tarkított próbaidőszak után, 2014 novemberében volt az előadás premierje Ajkán, az Arany Deszka Fesztiválon.
Marius von Mayenburg német kortárs drámaíró olyan társadalmi problémákat mutat fel drámájában, amik mindennapiak, bár erről senki nem szeretne tudomást venni: testvérek közötti vérfertőző kapcsolat, szülők és gyermekeik közötti elidegenedés, gyilkosság.
Már a régi, görög drámaírók is foglalkoztak a témákkal, de Mayenburg annyira mai nyelven, annyira ismert környezetbe helyezi mindezt, hogy ezzel foglalkozni kell, és nem lehet elmenni mellette lehajtott fejjel azt gondolva, hogy ez a környezetünkben nem történhet meg. Előadásunk színházi, stilizált formanyelvvel alakítja minél jobban befogadhatóvá a felsorolt témákat.


Súgólyuk Színház (Komló)

sugolyukfoto

A komlói amatőr színjátszás több évtizedes hagyományait élesztette újra Harnóczy Csabáné, Harka Jenő, Medgyesi Tibor és Korbuly István, amikor 1996-ban megalapította a Súgólyuk Színházat.
A Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség 2004-ben nívódíjjal tüntette ki, Komló Város Képviselő-testülete “Komló Város Közművelődéséért” díjban részesítette a csoportot.
A társulatot a 2010-ben Harka Jenő elnökletével életre hívott “Súgólyuk” Színjátszókat és Előadóművészeket Támogató Egyesület segíti, a Súgólyuk Színház szakmai munkáját 2010-től Fajcsi Ferenc irányítja.
Az egyesület jóvoltából, mely biztos anyagi hátteret teremt a minél színvonalasabb produkciók lebonyolításában évről-évre teltházas előadások örvendeztetik meg a komlói színházbarátokat.


Lengyeltóti Színkör (Kaposvár)

lengyeltoti 1

A Lengyeltóti Színkör 2010-ben alakult a Fodor András Általános Iskola akkori tanulóiból! Minden évben egy bemutatóval készülnek a július első hétvégéjén tartandó Lengyeltóti napokra! Darabjaik zenés, táncos előadások! Melyeket bemutató után többször játszanak Lengyeltóti szűkebb vonzáskörzetében.( Szőlősgyörök, Buzsák, Hács, Kaposvár, illetve Balatonpart)
A társulat rendezője és zenei vezetője Vékás Kovács Zsófia. Koreográfusa Tóth Tibor János.


Kb 35 Társulat (Inárcs)

KB 35 társulat

A csoport 2014 januárjában kezdte meg a közös munkát. A Coen testvérek Egy komoly ember című filmjének történetéből kiindulva, de attól elrugaszkodva, saját improvizációik alapján készítették el jeleneteiket, amelyekben néha abszurd humorral, néha tragikummal közelítettek a mindannyiunk által ismert, esetleg átélt élethelyzetekhez.


Soproni Színitanoda (Sopron)

soproniszinitanoda

A Soproni Színitanoda jelenlegi formájában 3 éve működik, körülbelül 60 fővel, 7-24 éves diákokkal. Moliére: A Mizantróp című darabját 7. 8. 9. osztályos gyerekek közreműködésével hoztuk létre. A darab főhőse, Alceste a helyét keresi egy olyan világban, ahol megkérdőjeleződik, hogy vajon lehet-e tisztességesen és őszintén létezni, hiszen – a darabból idézve- „ Ez egy piac, ezek azt nézik, hogy miért mit adsz.” A játszó kamaszok egy rendhagyó bírósági tárgyalás formájában boncolgatják a moliérei kérdéseket, és vizsgálják a saját társadalmukban való létezés lehetőségeit. A darabot rendezte: Molnár Anikó. Koreográfus: Szalai Dóra


VID-ámítók Társulat (Hévíz)

vidámítók

A hévízi Új Színpad Kulturális Egyesület keretében működő VID-Ámító színtársulatunk 4 éve alakult. 15 főből áll a törzsgárdánk, s vannak olyan társaink, akik hosszabb rövidebb időt töltenek velünk, vagy 1-1 színdarab erejéig vesznek részt közösségünk munkájában.  Ami közös bennünk, ami összetartja csapatunkat az, az alkotás öröme és  lelkesedése.  Minden héten szerdánként próbáink vannak, amelyek a komoly munka mellett, örömmel töltenek fel bennünket. Társulatunk az örömszínjátszás műfaját gyakorolja, teret adva azoknak az embereknek, akik magáért a színjátszás öröméért, és a nézőknek adott örömért játszanak. Az elmúlt évek során, városunk rendezvényein több darabot is bemutattunk, színre vittünk szép sikerekkel. Repertoárunkat folyamatosan új darabok színre vitelével bővítjük. Nem feledve célunkat: a színjátszás örömének átélése önmagunk és ugyanennek átadása nézőink számára.


Pircsike Egyesület (Vámospércs)

pircsike

A Pircsike Közművelődési Egyesület a Debrecentől 20 km-re fekvő Hajdú-Bihar megyei  5400 lelket számláló kisvárost – Vámospércset képviseli. Az Egyesület 2008-as megalakulása óta folyamatosan jelen van Vámospércs kulturális életében. Céljuk: Vámospércs történelmi és kulturális hagyományainak ápolása, a helyi közművelődési tevékenység erősítése. Ennek tükrében széles tömegeket megmozgató programokat szerveznek rendszeresen, így vers és prózaíró versenyt, szavalóversenyt, jótékonysági bálokat, karácsonyi ünnepségsorozatot, közös színházlátogatást, kirándulásokat Magyarország és a Történelmi Magyarország kulturális emlékhelyeire. Az Egyesület megalakulásával egy időben hívta életre a Színjátszó Társulatot. Repertoárjukban a kétszemélyes bohózatoktól kezdve az 50 fős Passióig, magyar és külföldi szerzők művei egyaránt megtalálhatóak.Városuk és a környező települések rendszeres fellépői, de bemutatkoztak már többek között Debrecenben, Nyíregyházán, a Balaton-felvidéken, sőt Nagyváradon, valamint Marosvásárhelyen is. Most Hans Sachstól A tüzes vas című bohózatot adják elő, Végh György fordításában.


Janus Egyetemi Színház (Pécs)

jesz

A Janus Egyetemi Színház 1996-ban jött létre. Pécsen korábban nagy hagyományai voltak az egyetemi színjátszásnak. Országos szakmai visszhangot keltett a Tanárképző Főiskola Nyitott Színpadának Örkény trilógiája a nyolcvanas években, a Pécsi Kisszínházban működő Egyetemi Színpad pedig nagy közönségsikerrel hozta létre a produkcióit a kilencvenes évek elején. Az intenzív munka során kialakult és egyre képzettebbé vált az egyetemista színészgárda, de idősebb alternatív színészek és hivatásosok is tagjai a társulatnak. A JESZ a kezdetetektől fogva több rendezővel dolgozik. Talán ez tette lehetővé, hogy a társulat nyitott tudott maradni, többfajta színházi nyelven képes megszólalni, és munkája folyamatos. 30-50 fős társulatával évente 4-5 bemutatót tart, és 80-90 alakalommal áll közönség elé.


Prospero Színkör (Székesfehérvár)

prospero

A Prospero Színkör immár tizenöt éve működő amatőr/alternatív színházi társulat Székesfehérváron; évadonként legalább egy új produkcióval lépünk a közönség elé, havi két-három alkalommal „otthonunkban”, a székesfehérvári Szabadművelődés Házában, de játszunk a város többi kulturális helyszínén, illetve eleget teszünk környékbeli, vagy távolabbi meghívásoknak is. Célunk, hogy a színházban a puszta szórakozásnál többet kereső nézők számára színvonalas és művészileg értékes előadásokat nyújtsunk. Repertoárunk klasszikusoktól a kortárs szerzőkön át kísérletező (fizikai színházi, saját szövegekre épülő, improvizatív, stb.) jellegű munkákig terjed. 2008 és 2010 között a Teleszterion Színházi Műhellyel építettünk ki szorosabb együttműködést. Rendszeresen részt veszünk országos amatőr színházi fesztiválokon, ahonnan az elmúlt években több arany, ezüst és bronz minősítést, illetve színészi és rendezői díjat kaptunk. Utolsó elismerésünk a 2014-es ajkai Arany Deszka Fesztivál fődíja volt, amelyet a Pilonon c. előadásunkkal nyerünk el. (Ugyaninnen a legjobb férfi alakítás díját is elhoztuk.)


P.D.F. 2.0. (Pécs)

pdf2.0A csoport az Apolló Kulturális Egyesület fenntartásában működik.
Fő kérdésünk – mi történik akkor, ha egy feltartózhatatlan ágyúgolyó egy rendíthetetlen oszlopnak ütközik? A válasz: létrejön a tökéletes logikai paradoxon. Két fiatal és az ő életérzéseik villanak fel előttünk egy-egy képben, és közben érezhető, sejthető, hogy tragédia felé tartunk. Sodródunk, de nem tudjuk, mikor kell közbelépni, egyáltalán lehet-e. A végzet, avagy hosszú-hosszú időkön át hömpölygő közöny és felelőtlenség hozza létre azt az egyetlen pillanatot, amikor néhány ember sorsa egyszerre csak összeér egy villanásnyi időre? A véletlenek karambola bűnbe torkollik, de mi van, ha a bűnt igazából senki sem akarta? Rendező: Komáromi Sándor


Teleszterion Színházi Műhely (Pápa)

teleszterionCsapatunk 2003 óta működik, jelenleg művészeti iskolás tevékenységünk, fizikai színházi kísérleteink és országosan egyedülálló, prózát és látványt ötvöző tűzszínházi profilunk alakítják a műhely arculatát. Médeia című előadásunk Euripidész drámájának Rakovszky-féle fordításával dolgozik, és igyekszik újraértelmezni bizonyos görög színházi tradíciókat.
Munkáinkban nagy hangsúlyt fektetünk a magyar színházi konvenciók,
valamint a kortárs európai színházi tendenciák közötti különbözőségek felmutatására és az ebből fakadó különbözőségek áthidalására.


Affér Budapest (Budapest)

afferbudapestAz Affér Budapest 2012 szeptember 19-én mutatkozott be először. Kal-Pintér Mihály: Örökvirág c. drámáját vittük színre. Szerencsés találkozás volt ez az Író és a Társulat között. Az Örökvirággal két fesztiválon is – Ajkán és Budapesten – eredményesen szerepeltünk 2013-ban.
Amikor elindultunk, még nem tudtuk hová tartunk, mostanra már világos, hogy a párkapcsolatok állnak a gondolkodásunk középpontjában.
Kimeríthetetlen a téma, hiszen akik családi viszonyban vannak egymással, a társadalom egészét modellezik a maguk kételyeivel és közös sikereivel egyaránt.
Olyan kérdéseket fogalmazunk meg, amelyek mindannyiunkat érintenek. Minden ember vágyik megértésre, szeretetre, megbecsülésre épp úgy, ahogyan minden ember ösztönösen védi a maga igazát, tartja magát az elképzeléseihez. Vajon egy közös cél érdekében hajlandóak vagyunk alárendelt szereplővé válni a saját életünkben…?
Hamarosan előállunk a második előadásunkkal, ami szintén egy Kal-Pintér darab lesz, és hűek maradunk az Affér Budapest kérdésfeltevéseihez.