Csoportok 2016.

JESZ – Janus Egyetemi Színház

A Janus Egyetemi Színház 1996-ban jött létre. Pécsen korábban nagy hagyományai voltak az egyetemi színjátszásnak. Országos szakmai visszhangot keltett a Tanárképző Főiskola Nyitott Színpadának Örkény trilógiája a nyolcvanas években, a Pécsi Kisszínházban működő Egyetemi Színpad pedig nagy közönségsikerrel hozta létre a produkcióit a kilencvenes évek elején. Az intenzív munka során kialakult és egyre képzettebbé vált az egyetemista színészgárda, de idősebb alternatív színészek és hivatásosok is tagjai a társulatnak. A JESZ a kezdetetektől fogva több rendezővel dolgozik. Talán ez tette lehetővé, hogy a társulat nyitott tudott maradni, többfajta színházi nyelven képes megszólalni, és munkája folyamatos. 30-50 fős társulatával évente 4-5 bemutatót tart, és 80-90 alakalommal áll közönség elé.

Figurák Színjátszó Társulat

figurák (1)

1998-ban indult az amatőr színjátszó társulat, amely aztán Figurák Színjátszó és Kulturális Egyesületté alakult 2005-ben. Megalakulásunktól kezdve szinte minden évben új előadást hoztunk létre, melyeket több ízben sikeresen bemutattunk, és több neves kulturális rendezvényen és színjátszó fesztiválon vettünk részt. (pl.: Művészetek Völgye, Fringe, Budapest Tavaszi Fesztivál, Arany Deszka Országos Minősítő Színjátszó Fesztivál). Minden évben színjátszó tábort rendezünk tagjaink számára, ahol műhelymunkában nyaranta két darabot állítunk színpadra.

Haragonics Zalán és Maczák Ibolya

haragonicsmaczak (3)

Első közös darabunkat – régi ismeretségünk nyomán – 2014 őszén kezdtük próbálni: Maczák Ibolya szövegkönyvéhez kapcsolódóan ekkor születtek meg Haragonics Zalán dalai is. A bemutatót 2015 márciusában tartottuk, de zenés monodrámánk azóta is folyamatosan alakul, változik.

Fészek Színház Budapest

fészek (1)
A Fészek Színház 2007. óta működő (mindenkitől) független színház Budapesten, a közösséget preferáló, a szavak erejével, a jelenkor problémáival, a valósággal foglalkozó, azt feldolgozó színpadi művek létrehozására létrejött együttes, melynek célja a színházi formanyelv megújítására tett kísérletek mellett az általunk megismert színházi hagyományok, élettapasztalatok, társművészetek vizsgálata, alkalmazása, valamint a hivatásos és műkedvelő színházcsinálók közötti párbeszéd és együttalkotás lehetőségének biztosítása. Mindezt Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel tesszük.
Színházat csinálunk. 
A világról a magyaroknak. 
És magyarul a világnak.

RÉV Színházi és Nevelési Társulat

rév (3)

A RÉV Színházi és Nevelési Társulat elsődleges célkitűzése, hogy olyan iskolákba, olyan diákoknak vigye el a színház semmivel nem összehasonlítható hangulatát – akár tantermi körülmények közé – akik alig, vagy egyáltalán nem részesülnek ebből az élményből szociális vagy környezeti helyzetük miatt. Színész-drámatanáraink több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek mind a színházi, mind a drámás munkát tekintve. Közösségteremtő munkájuk során évről évre több száz diákkal dolgoznak együtt – legyen szó színházi nevelésről, színjátszásról, vagy akár más szabadidős programról, táborokról. Az elmúlt 6 év alatt mintegy 300 foglalkozásunkon több, mint 6000 diák vett részt Győrben és környékén. Emellett évről – évre egy – egy fesztivál, repertoár előadást készítünk.

Szó és Kép Színpad

szó és kép (3)

A pápai fiatalokból verbuválódott társulat 1998 óta áll a közönség szolgálatában. A társulat, mely egyesületi formában működik a következő célokat határozta meg megalakulásakor:

 • társulat tagjainak fejlesztése műhelymunkák, próbák, előadások, szakmai fesztiválok, képzések során,
 • Pápa Város ősi színjátszós hagyományainak őrzése, gazdagítása,
 • Pápa Város, és főként a hozzá közeli települések színvonalas kiszolgálása a színházi műfajok széles skálájából.

Csoportunk fő profilja a humor, de mindezt megpróbáljuk igényes, a műfaji elvárásokhoz érzékeny munkával létrehozni és bemutatni. Repertoárunkon vásári komédiák a commedia dell’ arte hagyományaival, klasszikus bohózatok és vígjátékok, kávéházi kabarék , valamint főként saját tollból íródott mesejátékok szerepelnek. Szakmai fesztiválokon gyakran szerepelünk, és gyakran a munkánkat elismerő, és visszaigazoló díjakkal távozunk. Produkcióink zöme Országos Ezüst- és Arany minősítést kapott, de e – mellett sok egyéni díjjal is jutalmaztak már bennünket a színjátékért, rendezésért, írásért vagy dramaturgiáért. Idén a társulat Pro Cultura díjban részesült.

A 18 év alatt több mint 1200 előadást játszottunk, több mint 200 településen, több mint 50 színdarabbal. Szívesen vállalunk és kezdeményezünk jótékony előadásokat kórházaknak, hátrányos helyzetű intézményeknek, elismert értéket képviselő fesztiváloknak, rendezvényeknek, vagy olyan nemes célokért folyó gyűjtések során, ami tagjainknak is fontos.

KASZT – Körmendi Kastélyszínház Társulat

kaszt körmend (1)

A Körmendi Kastélyszínház Társulatot 1995 novemberében alapították a helyi színházkedvelő emberek, s a csapat azóta is aktívan tevékenykedik országszerte. A társulatban szinte minden korosztály fellelhető, az idősebbektől az egészen  fiatal gyermekekig. A K.A.SZ.T fennállásának húszéves évfordulóján mutatták be a Balázs László által rendezett Csehov: Komédiák című három egyfelvonásosból álló darabját (Leánykérés, A dohányzás ártalmasságairól, Medve), mely többek között arany minősítést ért el az Aranydeszka fesztiválon. Az előadást az abszolút humoros, helyzetkomikumokkal tarkított színészi játékok teszik teljessé, meghagyva a klasszikus csehovi vonásokat.

 Prospero Színkör

prospero (7)

A Prospero Színkör 2000 óta működő amatőr/alternatív színházi társulat Székesfehérváron; évadonként legalább egy önálló produkcióval lépünk a közönség elé, havi két-három alkalommal “otthonunkban”, a székesfehérvári Szabadművelődés Házában, de játszunk a város többi kulturális helyszínén, illetve eleget teszünk környékbeli, vagy távolabbi meghívásoknak is. Repertoárunk klasszikusoktól a kortárs szerzőkön át kísérletező (fizikai színházi, saját szövegekre épülő, improvizatív, stb.) jellegű munkákig terjed. Rendszeresen részt veszünk országos amatőr színházi fesztiválokon, ahonnan az elmúlt években több arany, ezüst és bronz minősítést, illetve színészi és rendezői díjat nyertünk el. A tavalyi KASZT-on a Két páros c. előadásunkkal arany minősítést kaptunk és a legjobb férfi mellékszereplő díját is elhoztuk.

Érmihályfalvi Móka Színjátszócsoport

Móka (5)

A Móka 2000-ben alakult Szabó János kezdeményezésére és vezetésével. A csoport tagjai pedagógusokból, közalkalmazottakból, szabadfoglalkozásúakból tevődik össze. Évente 3-4 nagyszínpadi bemutatót tartanak Érmihályfalván, azon kívül számos meghívásnak tesznek eleget úgy Romániában, mint Magyarországon. Az elmúlt 15 évben kb. 50 bemutatójuk volt. Műsorukon szerepelnek vígjátékok, drámák, kabaréműsorok, zenés irodalmi összeállítások.

Néhány cím a bemutatott művekből:

 • Szigligeti Ede: A cigány
 • Móricz Zsigmond: Égi madár (saját dramaturgiával)
 • Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül
 • Móricz Zsigmond: Úri muri
 • Rejtő Jenő: Egy görbe éjszak
 • Rejtő Jenő: Úri lány szobát keres
 • Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak
 • Bródy Sándor: A tanítónő
 • Csiky Gergely: Buborékok
 • Hunyady Sándor: Három sárkány
 • B. Shaw: Pygmalion stb.

Rendszeres részvevői a Hajdúnánáson megrendezendő Premier Színjátszó Fesztiválnak, ahol számos díjat nyertek, úgyszintén számos díjjal tértek haza Ajkáról az Arany Deszka Fesztiválról, többek között a fődíjjal, de díjazottak voltak Balassagyarmaton is.

Egy&Más Vándorszínház

Egy és más (3)

Az Egy&Más a kezdetektől fogva a profi színháztól követelt minőségre törekedik. Az Egy&Más Vándorszínház elnevezést ezelőtt öt éve vettük fel, előtte a MNMI által alapított DiáXínpad névvel szerepelt a társulatunk öt évig. A társulatban vannak fiatalok, akik már tizenegyedik éve a társulat tagjai, és vannak, akik nemrég csatlakoztak, de már szerepeltek színpadon más társulatokban. Vándor-társulat vagyunk, hiszen hát-hét éve Kárpát-medencei szintű vendégszerepléseket volt lehetőségünk megragadni (Szabadka, Zenta, Beregszász, Dunaszerdahely, Zalaegerszeg – Hevesi Sándor Színház, különböző előadásainkkal az Uránia Filmszínházban is szerepelhettünk két alkalommal és a MU Színházban, valamint a Bakelit Multi Art Centre-ben). Bemutatott darabok: “Maratonfutók tiszteltkört futnak”, “Van, aki forrón szereti”, “Shakespear Összes Röviden – Még egy KorShow S.Ö.R.”, R. Cooney: “Páratlan páros”, Tasnád István: “Titanic Vizirevű”, Ken Kesey: „Száll a kakukk fészkére” – Mess Attila rendezésében. Szloboda Tiborral pedig a C. Goldoni: „A hazug”, Kornis Mihály: „Körmagyar”, J. Kander, F. Ebb, J. Masteroff Cabaret (?), Örkény István: Tóték.. A 2014/15-ös évadban 3 darabunk áll repretoáron: Ken Kesey Száll a kakukk fészkére, a Cabaret (?), Örkénytől a Tóték és a legfrissebb darabunk a C. Durang alapján „Több, mint terápia, avagy te jól vagy, és én?”. Mint lelkes, a profizmusra és az igaz színházi élményre törekvő amatőrök az Egy&Más Vándorszínház társulatban kötelességünknek érezzük, hogy a hazai, a  szűkebb Muravidéki, és a tágabb Zala és Vas megyei közönség igényeinek eleget tegyünk, hiszen ők az „állandó közönségünk”. Ezen belül nem feledkezünk meg a színházi hatásról, a katartikus és nevelői funkciójáról, amit a színházi tevékenységünkkel el tudunk érni a közönségnél. Céltudatosan járjuk a környékbeli falvakat és a kisebb városokat. Úgy vándorolunk, hogy közben céljaink mutatják az utat, mint az üstökös, mert különben csak bolyngnánk a kultúra sűrű ködjében.

Teleszterion Színházi Műhely

teleszterion

Állandó tagjaink művészetoktatásban dolgoznak, drámapedagógiával és színjáték oktatással foglalkoznak művészeti iskolás kereteken belül, és/vagy a Teleszterion Színházi Műhely tagjai.
Az egyesület együttműködésben áll a pécsi Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskolával, jelenleg Ajkán és Pápán akkreditált Kiváló Tehetségpontként 160 diákot képzünk.
Speciális programunk: tűzszíházi előadások létrehozása, melyek dramatizált népmesei történetek, melyekben a koreográfiák a tűzzsonglőr eszközök dramaturgiai szempontú, releváns használatán alapulnak.
Kortárs előadások létrehozásával is foglalkozunk, melyekbe a tehetséges művészeti iskolás diákokat is bevonjuk. Közösségfejlesztő munkánk sokrétű: a helyi közösségeket összetartó, megismertető és fejlesztő tevékenységek, projektek megtervezése, kivitelezése. (lsd. Szigeti Veszedelem összművészeti bemutató 2013, Pápa)
Saját amatőrszínházi fesztiválunk Pápa város kiemelt rendezvénye lett: Őszi Dionüszia Színházi és Összművészeti Találkozó (2010, 2012, 2013, 2014). A fesztiválon országosan elismert amatőrszínházi társulatok szerepelnek, emellett minden alkalommal egyéb művészeti csoportok és színházpedagógiai tevékenységek is helyet kapnak a fesztivál programjai között.
Szervezőként részt vettünk az első, PROGRESS PÁPA 2015 Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivál megrendezésében.
Fontosak még táboraink, illetve drámapedagógiával foglalkozó rendezvényeink és közösségi eseményeink: a közösségi események létrehozását, a közösségi élet szervezését mindenképpen úgy valósítjuk meg, hogy az egyfajta generációs hidat (Generation Bridge) képezzen a résztvevők között. Azzal, hogy diákokkal dolgozunk együtt, az ő szűk környezetüket (család, barátok) is bevonjuk, és az iskolák is érintettekké válnak a projektekben, programokban.

Súgólyuk Színház

súgolyuk

A Súgólyuk Színház 2016-ban fennállásának 20. évfordulóját ünnepli. 2004-ben a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíjjal tüntette ki, Komló Város Képviselő-testülete “Komló Város Közművelődéséért” díjban részesítette a csoportot.

Ilyen eredmények mellett talán mégis arra a legbüszkébb a társulat, hogy a 2015-ben megrendezett I. Komlói Amatőr Színházi Találkozó házigazdája lehetett és ott különdíjként fellépési lehetőséget nyert a Soproni Petőfi Színházban, valamint a Nemzeti Színházban. Felemelő érzés volt azt is megtudni, hogy a II. Komlói Amatőr Színházi Találkozón nem a házigazda jogán, hanem a zsűrizés következtében mutatkozhatunk be a Család ellen nincs orvosság című vígjátékkal.

Munkánkat 2010. óta a Súgólyuk Egyesület segíti, mely az anyagi feltételek biztosításán túl, olyan személyes tevékenységekkel támogatja az előadásokat, amelyek garantálják a II. KASZT sikeres lebonyolítását is.