Zsűri-szemmel: LESzSz Társulat

A szlovéniai magyarok központi településéről, Ledváról érkező színjátszó csapat Rideg Sándor művét, az Indul a bakterház című klasszikus történetet hozta el a seregszemlére péntek este. Regős Bendegúz kalandja a banyával és a bakterral telt házat hozott a fesztiválra.

Pataki András az értékelés elején arról beszélt, a produkció egyik izgalmas, értékes részének a nyelvi adottságok használata és kiaknázása bizonyult. Dramaturgiában, a szerkesztés logikájában érzett problémákat, üresjáratokat. Az egész előadás tempója akadozott, bizonyos jeleneteket ki lehetett volna hagyni a ritmus fenntartásáért, az egy irányba történő építkezés miatt is. Kitért arra, hogy eszközhasználatban nem volt következetes, egy rendszerben gondolkodó a társulat, a terek és előszínpad használatával szintúgy. Kiemelte a jó színészi munkákat, az érvényes figurákat, parádés alakításokat.

Regős János is dicsérte a briliáns színészi alakításokat, azt, hogy milyen jó színészi erőkből áll a társulat. Az előadás egyes részinek hibái szerinte inkább rendezésbeli gondokat hordoznak, nem egyszerű a műre jellemző egymás utáni jelenetek sorát megjeleníteni a színpadon, a változtatás pedig a kész előadás tekintetében már nem is könnyű.  

Németh Ákos is ugyanazt gondolta a produkcióról, mint Pataki András. A tempóproblémák kiküszöbölését javasolta. Sok volt a reakcióidő, a párbeszédek közti szünet, ezáltal nyúlott az előadás. Ő kihúzta volna az előszínpadi kiállások zömét. Ahogy megfogalmazta, jó arcokból áll a társulat, a szereplőgárda teljesítménye behúzta a nézőket az előadásba.

Szávai Viktória szerint is az egyik pozitívuma volt az előadásnak a színészi alakítások sora. Jó erőkből áll a csapat és remekül egészítik ki egymást a szereplők. Ő szintén rendezésbeli problémákat érzékelt, illetve a ritmus tartásának a fontosságáról beszélt. Azt tanácsolta a társulatnak, keressék meg azokat a pontokat, ahol a színészi, szövegbeli tempó, reakció javítható, fokozható, így elkerülhető a lassulás és pörgőssé tehetők a jelenetek.

V.R.