Elcsípett emlékmondatok a zsűritagoktól

055

Varázsoljanak el

– Az, hogy én ma itt lehetek, s egyáltalán világra jöttem, az amatőr színjátszó mozgalomnak köszönhető. Szüleim ugyanis mindketten egy ilyen csoportnak voltak a tagjai, s a színpadon ismerkedtek meg egymással. Később én is voltam diákszínjátszó, mivel akkoriban nem voltak még tanodák, OKJ-s képzések, így akit érdekelt a színjátszás, az ilyen szerveződésekhez csatlakozott, hogy aztán merészebbje megcélozza majd a színművészeti főiskolát. Szeretnék sok élményt kapni a komlói fesztiváltól egy fárasztó évad után. Varázsoljanak el a csapatok, én hagyom magam – mondta Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő, a zsűri elnöke.

Nagy bennem a kíváncsiság

– Több olyan fesztiválon voltam már, ahol a darabjaim közül valamelyiket játszották, s azt kell, hogy mondjam, az amatőrök nagyon jól nyúltak mindig hozzá. Egy ozorai csapat a Webáruházat mutatta be egy magyarkanizsai találkozón, de elővették már más csoportok az Autótolvajok és a Müller táncosai című műveimet is. Utóbbit a fesztiválon most is jelenlévő Kb.35 Társulat is játszotta. Annak örülök mindig, ha a kortárs irodalmat részesítik előnybe ezek a társulatok. Bátorság az, ha nem csak a jól bevált tutikat játsszák. Nagy bennem a kíváncsiság és a várakozás ebből a szempontból is – hangsúlyozta Németh Ákos drámaíró.

A naiv, színházszerető néző 

– Nekem a színházról szól szinte az életem. Benne voltam az amatőr mozgalomban, színészként, rendezőként, igazgatóként a Szkénében töltöttem hosszú évtizedeket. A közönség tagjaként nem választanám külön, hogy profi vagy amatőr egy társulat.  Több száz előadást néztem meg itthon és külföldön. Én maradtam a naiv, színházszerető néző. Szeretem, ha történik velem, velünk valami közös dolog és ezt színháznak hívják – ecsetelte Regős János, rendező, a Magyar Szín-Játékosok Szövetségének az elnöke

 

A játék összeköt

– Az igazi játék sosem elválaszt, hanem összeköt. Sikerült ezzel a céllal az ország legjobb amatőr színházait egy cél érdekében elhívni ide, térben és időben összhangban a POSZT-tal. Együtt ünneplünk. Jó, hogy ez Komlón történhet meg velünk – húzta alá Pataki András rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a KASZT fesztiváligazgatója.