Ó JESZ!

jesz

Stúdiumnak indult a jövőre húsz éves Janus Egyetemi Színház társulatának találkozása a K2 Színház alapítóival, Fábián Péterrel és Benkó Bencével, ám a workshopból előadás kerekedett – a publikum nagy örömére és hasznára. Mondhatni „társadalmilag hasznos” előadás – ahogyan Urbán András vajdasági rendező nevezte a maga Bánk bánját  a szomszédos POSZT-on. Az Elszakadóban című előadás témáját a K2 alkotói hozták, néhány színpadi helyzettel együtt, javarészt azonban improvizációkból állt össze a produkció, amelynek szövegét utóbb rögzítették.

Az idősebbeknek még felidézhető emlék, az egyetemistáknak már „történelem” a dokumentarista játék kiindulópontja, a Mozgó Világ című folyóirat egy számának betiltása, illetve a főszerkesztő elmozdítása a 80-as évek elején. A JESZ színészei ezúttal nemcsak testüket, hangjukat, intellektusukat adták az előadáshoz, hanem kutatómunkájukat is, maguk válogatta versekkel, interjúrészletekkel reflektálva a történetre.

A Janus Egyetemi Színháznál – természetéből adódóan – erős a fluktuáció, hiszen a végzettek nem mindegyike folytatja a társulattal a munkát (van közöttük bölcsész, matematika szakos hallgat és mentőtisztnek készülő), s mindig jönnek újak,  elsőévesek. Az állandóságot az igényesség, a kíváncsiság, a minőség iránti elkötelezettség jelentheti a társulat életében – a Komlón látott előadás alapján mindenképp.