Pápára került a KASZT fődíja

kaszting

A pápai Teleszterion Színházi Műhely Médeia című előadása nyerte a Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját, melyet a fesztivál zárásakor adtak át a mecseki városban vasárnap. Fotónkon Komáromi Sándor, a Teleszterion vezetője veszi át a díjat.

A Komlói Amatőr Színházi Találkozót első alkalommal hagyományteremtő szándékkal június 12-14 között rendezték meg. Az eseményen, amely a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) hivatalos kísérőrendezvénye volt, 13 társulat képviseltette magát 150 fellépővel. A verseny zsűrijének elnöke Kubik Anna Kossuth-díjas színművész volt, aki a díjátadó ünnepélyen elmondta: nagy csodának voltak tanúi az elmúlt három napban, egy új hely született, a KASZT otthonra talált a városban. Hozzáfűzte, a zsűriben helyet foglaló társaival – Németh Ákos drámaíró, Regős János, rendező, a Magyar Szín-játékos Szövetség elnöke, Pataki András rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója – jobbnál-jobb előadásokat láthattak, a közönség pedig nyitott szívvel fogadta a produkciókat.

Döntésük alapján a KASZT első helyét a pápai Teleszterion Színházi Műhely Médeia című darabja nyerte. Második helyet ítéltek oda az inárcsi Kb. 35 Társulat Életben ragadtak című előadásáért. Harmadik lett a győri 4 BT Társulat Alles gut című produkciója. A legjobb rendező díját Komáromi Sándor (Teleszterion Színházi Műhely) kapta. Ugyancsak ebből a színházi műhelyből került ki a legjobb női főszereplőnek járó elismerés, amit Herczeg Diána vehetett át. A találkozó legjobb férfi főszereplője Malik Gábor (Kb. 35 Társulat), a legjobb mellékszereplő pedig Solymossy Zoltán (Prospero Színkör Székesfehérvár) lett.

A legjobb néző díját sorsolás után a komlói Bogdán Mária kapta, aki a találkozó minden előadását megtekintette.

Pataki András a fesztivál igazgatója a díjátadón bejelentette, hogy különdíjként három teátrum: a Nemzeti Színház, a Pécsi Nemzeti Színház és a Soproni Petőfi Színház a találkozó kiemelkedő előadásainak különböző formákban lehetőséget ad a bemutatkozásra. Ennek keretében a Nemzeti Színház kultúra napi rendezvényén látja vendégül a budapesti Fészek Színházat, a fővárosi Affér Színházat, a komlói Súgólyuk Színházat, a győri 4 BT Társulatot, az inárcsi Kb. 35 Társulatot és a pécsi P.D.F 2.0 csapatát. A soproni színház őszi Teátrumi Színözön című rendezvényének meghívottai lesznek az inárcsiak, a győriek, komlóiak, a pécsiek és a fehérváriak. A Teleszterion Színházi Műhely mindkét rendezvényen bemutatkozhat és mindemellett a pécsi teátrumba is meghívást kaptak. A soproni egyetemen pedig a pécsi JESZ Egyetemi Színház mutatkozhat be.

A találkozó keretében minősítéseket szerezhettek azok, akik tagjai a Magyar Szín-Játékos Szövetségnek. Arany minősítést kapott a JESZ Egyetemi Színház, a Teleszterion Színház Műhely, a Prospero Színkör, a Kb. 35 Társulat és a Súgólyuk Színház.

Dr. Hoppál Péter a térség országgyűlési képviselője, kultúráért felelős államtitkár, a KASZT fővédnöke a találkozót lezáró beszédében kiemelte: új márka született a kultúrában és ez a KASZT. A rendezvény hatalmas sikere cáfolta, hogy Komló a múlt városa lenne. A település a kultúra városa, s méltó arra, hogy egy ilyen rangos országos fesztivál otthona legyen a következő években is.