Újra KASZT

Megnyílt a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) a mecseki városban. Az augusztus 20. és 23. közötti fesztiválon mintegy száz színjátszó vendégeskedik.
Pataki András, a fesztivál igazgatója a megnyitón arról beszélt, hogy a kultúra a szellem levegője és a színházak márciusi leállása, majd a mostani újranyitása alatt az emberek átélhették a kultúra-nélküliséget és azt is, milyen, ha ebben a levegőben merítkezhetnek meg ismét. Hozzátette, nagy öröm, hogy lehet KASZT és a kultúra diadalmaskodott.
Dr. Hoppál Péter, a rendezvény fővédnöke, a térség országgyűlési képviselője, a kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos elmondta: különleges az idei fesztivál és az eddigiekhez hasonlóan több újdonságot tartogat. Ilyen, hogy a korlátozások miatt nem az eddig megszokott időpontban, június elején, hanem augusztus végén rendezik meg az eseményt. Mindemellett a trianoni száz éves évforduló, a nemzeti összetartozás jegyében fogadhatnak határon túli csoportot és a fellépők, off-programok résztvevői is erősítik a magyarság összetartozásának üzenetét határtalanul.
Polics József, Komló polgármestere, a KASZT védnöke arról beszélt, hogy a fesztivál a város életében fontos esemény. A szervező Súgólyuk Egyesület és a a komlóiak a szívügyüknek érzik a fesztivált, a közönség szintúgy és velük együtt jött létre újra ez a rangos találkozó a településen.
Fajcsi Ferenc, a komlói Súgólyuk Színház rendezője, a KASZT házigazdája kiemelte: az államalapítás ünnepén azt is ünnepelhetik, hogy újra megnyílhattak a színházak, ismét megrendezhetik a KASZT-ot, amely a tenni akaró komlóiak és a városon, határon túli emberek, a színjátszók közös fesztiválja, ahol be-és megmutatkozhatnak, találkozhatnak, s ezzel augusztus 20-a nemcsak az államalapítás, hanem egyben a kultúra ünnepe Komlón.
A fesztivált Edvin Marton koncerje nyitja meg. Az esemény verenyprogramjában augusztus 21-én láthatják a nézők  Schwajda György Himnusz című művéből készült színdarabját a pellérdi Mezőszél Tánc és Színjátszó Kör előadásában. Mikä Myllyäho és Nagy Judit Pánik című produkcióját a székesfehérvári Szabad Színház hozza el a fesztiválra, ugyancsak ezen a napon mutatja be  a komlói Súgólyuk Színház Ray Cooney komédiáját, az Egy a ráadást. A rendezvény harmadik napján, augusztus 22-én a Kaposvári Roxinház lép színpadra, Rideg Sándor, Tímár Péter, Sebesi Tamás és Szabolcsi János Indul a bakterház című zenés darabját játsszák el. Őket követi a lendvai LeSzSz Társulat, Háy János A Herner Ferike faterja című művével. A fesztivál zárónapján, augusztus 23-án a körmendi Kastélyszínház Társulat lép fel a Kakukkfészek című darabbal.
 A zsűriben helyet foglal Pataki András Jászai-díjas rendező, a fesztivál igazgatója, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos szövetség elnöke és Lucie Malkova rendező.
A rendezvény úgynevezett off-programjaként a fesztiválon koncertezik Varga Miklós a zenekarával és Kollmann Gábor jazz-formációja Wolf Katival. A díjkiosztón pedig Rudán Joe játszik a nézőknek.