Tizenhárom produkció verseng az idei Komlói Amatőr Színházi Találkozón

IMG_9948

KASZT-ing: lezárva. Célegyenesbe érkezett a június 16-19. között sorra kerülő II. Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) előkészítése: a helyi teátrumban tartott sajtótájékoztatójukon a szervezők ismertették a részletes versenyprogramot és több off-programot is. Bejelentették továbbá, hogy a zsűri elnöke idén is Kubik Anna Kossuth-díjas színművész lesz.

A fesztivál nemcsak színházi, hanem turisztikai szempontból is nagy lehetőség Komló számára – jelentette ki a tájékoztatón a város alpolgármestere. Bareithné Benke Nikolett azt mondta, hogy a program négynapossá bővítésével egy kevésbé feszített, de annál színesebb programsorozatot kínálnak a látogatóknak, és bíznak abban, hogy a KASZT vendégei az itt szerzett élményeik nyomán később is visszatérnek Komlóra.

A szervezésről dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, egyben a fesztivál fővédnöke is beszélt. Mint mondta, a civil kezdeményezésű eseményeknek sajátos varázsa van, amelyet a KASZT is magáénak tudhat – ezért is történhetett, hogy már a tavalyi, első évében méltó és rangos, elsőszámú találkozója lett a magyar nyelvű amatőr színjátszásnak. Kitért arra is, hogy fontos felismernünk: a professzionális és az amatőr színjátszás közötti különbség nem minőségbeli eltérést jelent, és a komlói fesztivál szerepe ebben a szemléletformálásban is jelentős.

A KASZT anyagi hátteréről szólva dr. Hoppál Péter elmondta: a kulturális államtitkárság idén is ötmillió forint állami támogatást ítélt oda a találkozónak, amely a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-programjainak költségvetéséből további hárommilliót kap.

Fajcsi Ferenc, a fesztivál házigazdája szerint a KASZT elsősorban a közönségnek köszönheti sikerét, ezért a tavalyihoz hasonlóan idén is szeretnék megjutalmazni azokat a nézőket, akik a legtöbb előadásra mennek el. A komlói Súgólyuk Színház rendezője beszámolt arról is, hogy bővül a találkozó off-programjainak kínálata: például június 18-án családi napot tartanak, melyet este nagyszabású musicalshow-val zárnak; a fesztivál Facebook-oldalán mobiltelefonos fotópályázatot hirdetnek majd, a színház előcsarnokában pedig kiállítják Rákos Ildikó komlói fényképésznek a tavalyi fesztiválról készített legjobb képeit.

IMG_9953

Az idei versenyprogramot Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója ismertette. Eszerint tizenhárom társulat verseng a találkozón: kettő a határon túlról, a szlovéniai Lendváról, illetve a romániai Érmihályfalváról  jön, de Budapestről (kettő is), Bükről, Győrből, Inárcsról, Körmendről, Pápáról, Pápakovácsiból, Pécsről és Székesfehérvárról is érkezik csapat. A komlói Súgólyuk Színház pedig nem a házigazda alanyi jogán, hanem azért lesz ott közöttük, mert az előadásuk a válogatáson méltónak bizonyult rá. Pataki András hozzátette: a válogatás során több mint száz előadást tekintett meg – egy részüket élőben, eleget téve valamennyi jelentkező meghívásának; a többit pedig adathordozón, illetve online.

IMG_7770

A fesztiváligazgató bejelentette azt is, hogy mégsem lesz változás, idén is Kubik Anna Kossuth-díjas színművész lesz a zsűri elnöke, aki Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Németh Ákos drámaíró, valamint Pataki András társaságában értékeli a produkciókat.

A szervezők közölték továbbá, hogy az elmúlt évben versenyzők az akkor színre vitt előadásaikkal május 21-én a budapesti Nemzeti Színházban, a KASZT-Feszten lépnek fel.