Ki szívét osztja szét – Hoppál Péter: A szónak itt ereje van – Üzenet a zene segítségével

IMG_4884

-Az adott szónak ereje, becsülete, a kézfogásnak tartása van itt, a helyiek vendégszeretete példaértékű. A KASZT olyan erővel jelent meg Komló életében, ami forradalmi volt a kulturális téren- mondta dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a KASZT egyik fővédnöke.

Az elmúlt évben az államtitkár az Anna and the barbies együttes Márti dalának refrénjével : „Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni/ Majd az unokáknak, mikor körbeállnak/ Mikor körbeállnak, az ágyadon ugrálnak/ Hogy legyen mit mesélni, kezdjetek el élni!” üzent a komlói fesztiválon résztvevőknek.
Idén nem tagadva a meghatottságát, a Sacra Corona című film egyik ismert slágerét választotta zenei mottójának Demjén Ferenc, Varga Miklós és Charlie előadásában Koltay Gergely szövegével.
„Ki szívét osztja szét,/ő lesz a remény /Ki szívét osztja szét, az élet csak övé /Ki szívét osztja szét,/követik merre jár,/hegyeken és tengereken túl/értik majd szavát.”
– Komló tényleg a szívét osztja szét ezzel a fesztivállal. A hegyeken átível a KASZT, országos hírű, s most már határon túlra is eljutó rendezvény született egy álomból, ami Fajcsi Ferenc fejéből pattant ki. Tavaly olyan kulturális esemény jött létre, amelynek nem volt előzménye, igazából senki nem tudta, mi lesz a sorsa. Egyáltalán életképes tud-e maradni egy ilyen találkozó Komlón? Nagy erőket mozgatva forgattuk meg a képzeletbeli óriáskereket, hogy létrehozzuk ezt az eseményt. Pataki András rengeteget dolgozott  a rendezvényért, csakúgy mint a Súgólyuk Együttes minden tagja. Az ő hitük, az, ahogy Polics Józsefék a fesztivál mellé álltak, mintha édes gyermekük lenne, az olyan erőt, energiát adott, hogy az tényleg példa nélküli. Akarták, hogy jó legyen ez a fesztivál. Láttam már sok mindent, jártam már több helyen, nekem a kulturális terület Csíkszeredától Sopronig tart és ez most nem udvariasság – a KASZT tényleg forradalmi áttörést jelent ebben a városban. Az pedig, ahogy az itt élő emberek ilyen szeretettel, büszkeséggel fogadták a KASZT-ot, az tényleg megható. Ezért választottam most egy olyan idézetet, ami talán tükrözi mindazt, amit érzek, mit is jelent számunkra ez a négy felejthetetlen nap. A komlói szív a KASZT igazi titka és teremtő ereje – mondta Hoppál Péter.