Győrbe került a KASZT fődíja

 

kasztraw

A győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat De mi lett a nővel? című előadása nyerte a Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját, melyet a fesztivál zárásakor adtak át a mecseki városban vasárnap.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) kísérőrendezvényeként június 16-19 között második alkalommal invitálták egy nagy találkozóra az amatőr mozgalom képviselőit Komlóra. Idén az előválogatók 100 produkcióból választottak ki 13-at, amely meghívást kapott a KASZT-ra. Ebből 12 csoport vett részt a találkozón. Két határon túli előadás is bekerült az idei versenyprogramba: a szlovéniai Lendvából és a romániai Érmihályfalvából is érkezett amatőr társulat.
Pataki András, a fesztivál igazgatója a díjátadón elmondta:  a mostani seregszemlén résztvevő sokszínű előadások fele  professzionális színvonalat  képviselt. Kiállták a minőség próbáját a bemutatók.
A verseny zsűrijének elnöke Kubik Anna Kossuth-díjas színművész azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt négy napban igazi közösséget alkottak a nézők és a színjátszók, képzeletben megfogták egymás kezét, ami mindennél többet elmond a rendezvényről.
A döntnökök közül Németh Ákos drámaíró, a Magyar Táncművészeti Főiskola dramaturgia tanára arról beszélt, hogy ő az amatőr szót, mint minősítést nem használja, hiszen idén is megrendítő színházi élményt adó előadásokkal találkozott Komlón.
Regős János, rendező, a Magyar Szín-játékos Szövetség elnöke szerint az amatőr mozgalom erős, s a mostani találkozó teltházas előadásai is bizonyították, hogy a társulatok nem egymást nézik, Komlón az esemény igazi otthonra és nézőkre lelt.
Dr. Hoppál Péter a térség országgyűlési képviselője, kultúráért felelős államtitkár, a KASZT fővédnöke a találkozót bezáró beszédében kiemelte: a tavalyi kísérleti jelleggel elindított fesztivál idén kikövetelte a folytatást, s jól döntöttek ennek támogatásában, segítésében. Összesen 2300-an látták az idei előadásokat, ez felülmúlta a várakozásaikat. Számára a rendezvény azt is bebizonyította, hogy a hivatásos és az úgynevezett műkedvelő mozgalom között egy út lehet az irányadó, és ez a minőség. A KASZT pedig ebben is példát mutatott.
A házigazda város polgármestere Polics József szerint fantasztikus érzés volt a település számára az elmúlt négy nap. Külön megköszönte ezt Fajcsi Ferenc főszervezőnek és a helyi Súgólyuk Egyesület tagjainak, akik rengeteget dolgoztak azért, hogy a fellépők és a komlóiak számára is emlékezetes maradhasson a rendezvény.

RÉVgyőr
A győriek előadása

A zsűri döntése alapján a KASZT első helyét, a fődíjat és az azzal járó 200 ezer forintos pénzjutalmat a győri Rév Színházi és Nevelési Társulat Kiss Csaba: De mi lett a nővel? című darabja nyerte. Második helyet és 150 ezer forintos jutalmat ítéltek oda a pécsi Janus Egyetemi Színház Shakespeare: Hamlet című előadásért. Harmadik lett, s 100 ezer forintot kapott  a körmendi Kastélyszínház Társulat Csehov: Komédiák című produkciója.
A legjobb rendező díját Tóth András Ernő (Janus Egyetemi Színház) kapta.  A legjobb férfi szereplőnek Szép Dániel, a körmendi csapat tagját választották, míg a legjobb női főszereplő címet Vlasits Barbara nyerte el.  A legjobb mellékszereplő címet Kecskés Zoltán (Móka Színjátszó Csoport, Érmihályfalva) vehette át.
A három díjazott színházi műhely produkciója mellett a komlói Súgólyuk  Színház, az érmihályfalvi Móka Színjátszó Csoport, a pápai Teleszterion Színházi Műhely, valamint a lendvai  Egy&Más  Vándorszínház meghívást kapott az őszi  soproni Teátrumi Színözönre és bemutatkozhatnak a Nemzeti Színházban is.
A fesztivál összes előadását látta és sorsolás után soproni welness-hétvégét nyert Pethő Jánosné.  A meghirdetett mobilfotós pályázat győztese Solymossy Zoltán lett. A találkozó keretében minősítéseket szerezhettek azok, akik tagjai a Magyar Szín-Játékos Szövetségnek. Idén ezüst minősítést kapott a Súgólyuk Színház  Család ellen nincs orvosság című előadása.